Na twee jaar pionieren heeft Van Waarde een eigen, blijvend plekje gevonden in de Zwolse binnenstad. Leerlingen en studenten van zo’n tien onderwijsinstellingen in Zwolle leren levensecht in de duurzaam verbouwde en vernieuwde circulaire winkel op het Eiland nummer 8. Genoeg reden dus voor een openingsfeestje. Met taart, tweedehands modeshow, speurtocht, poëzie op maat, grabbelton, officiële sprekers, een verrassende onthulling en veel meer. Het openingsfeest is op vrijdag 13 september vanaf 13.00 uur.
Van Waarde is een project van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing. De stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, verschillende onderwijsinstellingen en de gemeente Zwolle werken samen om leerlingen en studenten een plek te geven waar ze levensecht kunnen leren en om een nieuw publiek kennis te laten maken met de charme van hergebruik.
Onderwijs
‘Leerlingen van de Zwolse praktijk- en vmbo-scholen werken in Van Waarde zij aan zij met vso-leerlingen’, legt projectleider Rosa Scholtens uit. ‘Ze sorteren de artikelen, etaleren, helpen klanten en staan bij de kassa. Docenten en coaches begeleiden ter plaatse.’ Hbo-studenten werkten mee aan het interieurontwerp en doen desgewenst onderzoek. Mbo-studenten lopen stage, begeleiden leerlingen en houden zich bezig met bijvoorbeeld huisstijl en website. Rosa is trots op het vaste team van medewerkers. ‘Het zijn gekwalificeerde werkbegeleiders die niet alleen de leerlingen op de juiste manier begeleiden, maar ook elke dag weer het verhaal achter de winkel uitdragen en mensen enthousiast maken voor circulariteit. Zo maken zij er een aantrekkelijke winkel van waar het publiek zich thuis voelt. En dat is essentieel, want er valt weinig te leren als de winkel geen klanten heeft.’
Circulair
Die circulaire bewustwording is naast de onderwijsdoelstelling een tweede ambitie van Van Waarde. ‘We willen een nieuw publiek laten kennismaken met circulariteit’, vertelt Rosa. ‘We verkopen naast mooie tweedehands spullen, unieke, ambachtelijk gemaakte artikelen van WaardeRing-partners. Zoals riemen en tassen van hergebruikt leer, gemaakt door ClaCa Design, Atelier Noggus en Roestug. Sieraden uit fietsbinnenbanden van Studio Collage. Pruttelzakken en gepimpte jeansjasjes van Oudfits. Sleutelhangers en lampen, gemaakt door leerlingen. Je kijkt bij ons je ogen uit.’ Het werkt. ‘Het winkelend publiek weet Van Waarde inmiddels te vinden en heeft waardering voor de werkwijze. Het is inmiddels een winkel die nu al in het straatbeeld zijn Waarde heeft.’
Verbouw
Bij de circulaire verbouw van het pand werd gretig gebruik gemaakt van het WaardeRing-netwerk. Weever Circulair tekende voor de verbouw, een tweedehands keuken inclusief vaatwasser en een deel van een invalidentoilet zijn door Frion Zorg beschikbaar gesteld. Studenten van Windesheim maakten het ontwerp voor het interieur van de winkel. Mevrouw Schutte en dochters schilderden het pand met biobased verf van GreenPaints en Thijmen Sterken van BySoil maakte een deel van de meubels van tweedehands materiaal. ‘Iedereen staat voor elkaar klaar!’ zegt Rosa.
Van Waarde
Aan Van Waarde doen op dit moment mee: Stichting Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus, WaardeRing, gemeente Zwolle, Thorbecke PrO en VMBO, Talentstad Praktijkonderwijs, De Twijn (vso), De Ambelt (vso), Greijdanus Zwolle, Deltion College, Landstede MBO en Cibap (mbo).