De discussie over duurzaam autorijden is zeer actueel. De overheid wil dat we allemaal in een elektrische auto gaan rijden. Daarnaast gebruiken we bij voorkeur de auto alleen als er geen goed alternatief is. Maar in bepaalde situaties kun je niet zonder. Klanten bezoeken op afgelegen locaties lukt niet met de trein en de bus in de meeste gevallen. Overleg met klanten net over de grens in België en Duitsland is soms met de trein een hele onderneming. Vliegen is ‘not done’ als je ergens in een paar uur ook met de auto kunt zijn. Belangrijk is daarbij wel dat je een goede rittenregistratie bijhoudt. Zakelijke kilometers moeten immers op een juiste manier in de boekhouding worden opgenomen. De Belastingdienst kan hier uitgebreide controles op uitvoeren bij het controleren van belastingaangiftes.

Geen zorgen over het wagenpark

Als ondernemer is een duurzaam wagenpark vandaag de dag heel belangrijk. Klanten stellen het op prijs als je kunt aantonen dat er wordt gereden met elektrische auto’s of dat er op andere manieren wordt gedacht aan het klimaat en het achterlaten van de ‘footprint’. Klanten, vooral zakelijke, kiezen graag voor een duurzaam alternatief. Ook steeds meer particulieren bekommeren zich om het milieu en laten dat blijken bij het maken van hun keuzes. Als ondernemer is het dus belangrijk om hier op in te spelen. Kies je verpakkingsmateriaal met zorg. Stimuleer klanten om alleen producten te bestellen die ze echt willen hebben en niet van alles en nog wat met het idee ‘terugsturen is toch gratis’. Want ook daar moet weer een auto de weg voor op en dit kan gemakkelijk worden voorkomen.

Snel inzicht in de kilometerregistratie

Niet alleen voor de Belastingdienst is het belangrijk om goed inzicht te hebben in de kilometerregistratie. Als ondernemer wil je daar zelf natuurlijk ook zicht op hebben. Deze informatie is cruciaal, bijvoorbeeld bij het afsluiten van leasecontracten voor bedrijfswagens. Hier is immers een maximum aantal kilometers per jaar aan gekoppeld. Als je de overeengekomen kilometers overschrijdt leidt dit tot flink hogere kosten. Heb je een eigen wagenpark dan betekent het sneller en meer onderhoud aan de auto’s. Goed advies hierover is dan ook voor veel ondernemers zeer welkom.

Wat is de toekomst van het zakelijke wagenpark?

De verwachting is dat elektrische auto’s de komende jaren goedkoper worden. De productie wordt opgevoerd en in landen als China wordt hard gewerkt aan betaalbare elektrische auto’s. Zodra er meer concurrentie komt dalen de prijzen. Op die manier wordt het voor steeds meer bedrijven interessant om over te stappen op een volledig elektrisch wagenpark. Als je bedrijf veel auto’s heeft die ‘op de zaak’ worden geparkeerd is het natuurlijk wel belangrijk dat er voldoende capaciteit is om de accu’s op te laden. Zeker bij nieuwbouw van een bedrijfspand is het aan te raden om hier op tijd over in gesprek te gaan met de netbeheerder of zelf voor stroom te zorgen, bijvoorbeeld met zonnepanelen.