De meeste Android smartphones zijn maar moeilijk te repareren. Bijvoorbeeld omdat de fabrikant ervoor kiest om het grootste gedeelte van de onderdelen te verlijmen. Bij de goedkopere smartphones is het in sommige gevallen niet eens mogelijk om de behuizing van het toestel te openen. De behuizing is dan volledig gelijmd en na het openen is de smartphone beschadigd. De tijd van het simpelweg vervangen van een accu als deze niet meer goed werkt, lijkt daarmee voorbij. Duurzaam ondernemen is daarmee ver te zoeken. Maar er is een Nederlands bedrijf dat het volledig anders doet: Fairphone. Dit bedrijf doet er alles aan om het mogelijk te maken vrijwel alle onderdelen van de smartphone te vervangen. Zo is het niet meer nodig om na een paar jaar een nieuwe smartphone te kopen.

Uitstekende repareerbaarheid van de Fairphone 4 en Fairphone 5

Sommige reparaties zoals het vervangen van een batterij, kun je prima zelf. Toch blijkt bij veel smartphones het lastiger gezegd dan gedaan om deze reparatie uit te voeren. De meeste fabrikanten van smartphones kiezen ervoor om de behuizing aan elkaar vast te lijmen, waardoor je smartphone beschadigd raakt als je de reparatie uitvoert. Dat leidt ertoe dat de consument sneller een nieuwe smartphone moet kopen. Niet goed voor het milieu en het klimaat, want bij de productie van een smartphone wordt veel CO2-uitgestoten. Daarnaast krijgt de natuur eronder te lijden als er weer grondstoffen moeten worden gedolven voor de productie van een nieuwe smartphone.

Met de gedachte dat het ook anders kan, is Fairphone een paar jaar geleden begonnen met het op de markt brengen van volledig modulaire Fairphone toestellen. De behuizing is niet verlijmd, maar met het losdraaien van een paar schroefjes gemakkelijk te openen. Dat vindt Fairphone ook prima, want het doel van deze smartphones is dan ook dat je zelf als eindgebruiker kapotte onderdelen in je smartphone kunt vervangen. Het Amerikaanse bedrijf iFixit berekent scores rondom de repareerbaarheid van telefoons en andere elektronische apparatuur. Zowel de Fairphone 4 (de opvolger van de Fairphone 3) als de Fairphone 5 krijgen de maximale score. Dat betekent dat het als eindgebruiker mogelijk is de smartphone zelf te repareren.

Maximale score voor Fairphone 4 en Fairphone 5

De Fairphone 4 en Fairphone 5 krijgen de maximale score van iFixit als het gaat om het zelf repareren van de smartphone. Dat was ook de opzet van fabrikant Fairphone. Het is namelijk een volledig modulaire smartphone, dat door een Nederlands bedrijf wordt gemaakt. Het gaat daarbij niet alleen om het vervangen van je batterij, maar ook om andere, complexere onderdelen van de smartphone. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de camera’s van de Fairphone 5. Bij dit model is het mogelijk om de camera’s afzonderlijk te vervangen. Bij de Fairphone 4 en andere modellen was het nog nodig om de hele cameramodule te vervangen, maar dat is nu niet meer nodig.

Bovendien heeft het bedrijf achter de Fairphone 4 en Fairphone 5, Fairphone, nagedacht over modulaire onderdelen, zonder in te boeten op zaken als prestaties. De fabrikant heeft namelijk het moederbord en dochterbord van elkaar gescheiden. Op die manier is het ook mogelijk om een grotere accu te leveren. iFixit zegt dat het niet moeilijker is om de telefoon te herstellen.

Fairphone 5, het nieuwste vlaggenschiptoestel

Het nieuwste vlaggenschiptoestel dat je van Fairphone kunt kopen, is de Fairphone 5. Dit nieuwe toestel is door de Nederlandse smartphonemaker op 14 september op de markt gebracht. Het is mogelijk om te kiezen uit verschillende Fairphone abonnementen, waarbij je het toestel combineert met een databundel en belbundel. Met de aanschaf van de Fairphone 5 krijgt de consument een goede smartphone voor het geld.

De modulaire telefoon van Fairphone kost los 699 euro, maar is ook met een abonnement verkrijgbaar. De Nederlandse smartphonemaker beloof dat je tenminste vijf jaar recht hebt op OS-updates en maximaal acht jaar aan andere updates, zoals beveiligingsupdates. Ondanks dat de smartphone modulair is, is het zeker geen ouderwets toestel. Zo heeft de Fairphone 5 een 6,46 inch oledscherm met 2700×1224 pixels resolutie en een verversingssnelheid van maar liefst 90 Hertz. Verder wordt het toestel aangedreven door een chip van Quallcomm. Het toestel beschikt uit 8 GB geheugen en heeft tenminste 256 GB opslag. Uiteraard is het bij deze modulaire smartphone mogelijk om het opslaggeheugen nog verder uit te breiden aan de hand van het microSDXC-slot.

Eerlijke smartphone

De gedachte van Fairphone is een eerlijke smartphone te leveren, die goed is voor mens en milieu. Dat betekent dat de toestellen gemaakt zijn van duurzame materialen en er geen grondstoffen zijn gewonnen uit conflictgebieden. Fairphone is daarmee een duurzame onderneming. Bovendien komt er geen kinderarbeid bij kijken. Het bedrijf hoopt op die manier een verschil te maken op de smartphonemarkt.