Duurzaamheid neemt binnen de bedrijfsvoering een belangrijke rol in bij steeds meer ondernemingen. Klanten hechten er waarde aan, en het levert op termijn vaak een besparing op. Daarnaast lever je natuurlijk een bijdrage aan een betere wereld voor mens en milieu. Zowel nu als in de toekomst. Duurzaam ondernemen heeft dus diverse voordelen, maar het vraagt vaak wel een investering. En ondernemingen hebben niet altijd voldoende geld in kas om te investeren in roerende of onroerende zaken. Gelukkig zijn er ook diverse mogelijkheden om met vreemd vermogen de onderneming duurzamer te laten opereren. Hieronder lees je meer over drie opties hiervoor.
Een zakelijk krediet of zakelijke lening
Zakelijke investeringen wordt vaak bekostigd met behulp van een zakelijke financiering. Je hebt hierbij de keuze tussen een zakelijk krediet of een zakelijke lening. Sluit je een zakelijke lening af, dan stort de geldverstrekker eenmalig het afgesproken bedrag op je rekening. Je spreekt direct een vaste looptijd en rente af, en het maandtermijn. Bij de andere financieringsvorm, een zakelijk krediet, heb je de beschikking over een rekening met een bepaald bedrag. Naar behoeven kun je geld van deze rekening opnemen, of de lening aflossen.
Een consumptief krediet afsluiten
Bestaat je onderneming nog niet zo lang? Of is de jaaromzet (bijvoorbeeld de afgelopen twee jaar vanwege coronamaatregelen) niet voldoende voor een zakelijke financiering? Dan kun je ook een consumptief krediet afsluiten. Ook hierbij heb je de keuze tussen een lening waarbij je eenmalig een bepaald bedrag krijgt, of de vrije beschikking over een bepaald krediet. Een belangrijk verschil is dat er bij een privélening een BKR-toets uitgevoerd wordt, terwijl dit bij een zakelijke financiering niet het geval is. Online kun je snel en eenvoudig de maandlasten van een lening berekenen. Het is handig om te weten dat volgens de Belastingdienst privé geld inbrengen in een onderneming niet als ondernemingswinst wordt gezien. Dit mag je dus bij de fiscale winstberekening buiten beschouwing laten.
Subsidies voor duurzame ondernemers
De Nederlandse overheid ziet het bedrijfsleven graag verduurzamen. Om verduurzaming aan te moedigen zijn er daarom bepaalde subsidies beschikbaar gesteld. Het gaat onder andere om een financiële tegemoetkoming voor energiebesparing en duurzame opwekking. Door de subsidies verlaag je de kosten van de investering, en heb je financieel voordeel. Enkele voorbeelden van subsidies zijn de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM), Energie Investeringsaftrek (EIA), Milieu Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu Investering (VAMIL).
Succes met het regelen van een financiering om je onderneming duurzamer te kunnen laten opereren!