Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaam ondernemen. Het gaat vaak hand in hand met automatisering en digitalisering; een andere trend van de afgelopen jaren. Door processen te automatiseren neemt de kans op menselijke fouten af, wat invloed heeft op de hoeveelheid restafval die vrijkomt binnen organisaties. Des te kleiner deze reststroom is, des te duurzamer men opereert. Ook de overgang naar de cloud draagt hieraan bij; denk aan de implementatie van personeels- en salarisadministratie software.
Met een SaaS-dienst is het voor bedrijven veel eenvoudiger geworden om in te spelen op een veranderende behoefte vanuit de organisatie. Daar waar men voorheen regelmatig eigen servers liet draaien, zonder er optimaal gebruik van te maken. Het leidt tot een onnodig hoog energieverbruik en daarmee tot hoge kosten.
Processen in kaart brengen als belangrijke eerste stap
Om daadwerkelijk doelgericht aan de slag te kunnen gaan met het optimaliseren van processen is het zaak deze in kaart te brengen. Kijk hierbij niet uitsluitend naar de processtappen die doorlopen worden bij bijvoorbeeld de loonadministratie, om op basis van die stappen de juiste software aan te schaffen. Let ook op de frequentie waarmee deze processtappen worden uitgevoerd, kijk naar de tijdsduur van deze individuele stappen en let op de foutmarge. Dit geeft een goed beeld van de quick wins op het gebied van procesoptimalisatie.
Terugdringen van reststromen binnen processen
Het optimaliseren van de personeels- of bijvoorbeeld loonadministratie zal niet direct invloed hebben op de reststromen binnen een organisatie; het kunnen uitschakelen van eigen servers daargelaten. Anders ligt dit bij de optimalisatie van productieprocessen. Nog altijd wordt er door veel bedrijven een forse reststroom gegenereerd bij de productie van producten. Het terugdringen van deze reststroom is niet alleen beter voor het milieu, maar het helpt bedrijven ook de kosten te beperken. Iets wat een positieve invloed heeft op het bedrijfsresultaat aan het eind van het jaar.
Pas de methodiek Lean Six Sigma toe binnen je organisatie
Lean Six Sigma is een methodiek die bedrijven kan helpen in het zetten van de volgende stap op het gebied van duurzaam ondernemen. Er wordt bij deze methodiek onderscheid gemaakt tussen twee reststromen, namelijk: reductie van de verspilling in het productieproces en reductie van het aantal producten wat als gevolg van een defect moet worden weggegooid. Dat laatste bereiken bedrijven door in te zetten op een verbetering van de kwaliteit van producten.