In 2050 wil Nederland circulair zijn. In een circulaire economie gaan we zuinig en slim om met grondstoffen, producten en afvalstoffen. Om het doel in 2050 te behalen, speelt het Circulair Materialenplan (CMP) een belangrijke rol. Het Circulair Materialenplan wordt de opvolger van het Landelijk Afvalbeheerplan. Het Landelijk Afvalbeheerplan was vooral gericht op goed afvalbeheer, aan het eind van de keten. Voor een circulaire economie is het belangrijk om naar de gehele keten te kijken, van begin tot eind.
Wat is het Circulair Materialenplan?
Het Circulair Materialenplan biedt kennis en kaders voor het gebruik van grondstoffen, het omgaan met afval en het verlenen van vergunningen. Het geeft een overzicht van het Nederlandse beleid voor afvalstoffenbeheer.
Hierdoor helpt het CMP bedrijven bij het maken van circulaire keuzes in hun bedrijfsvoering. Daarnaast volgen andere overheden en bevoegde gezagen het CMP bij het maken van besluiten en de handhaving van regels. Zo is het Circulair Materialenplan de brug tussen beleid en de uitvoeringspraktijk van bedrijven en overheden.
De inspraakprocedure voor het ontwerp Circulair Materialenplan is van start. Vanaf 8 januari tot en met 18 februari 2025 mag iedereen reageren op de voorgestelde plannen.