Vandaag zijn de 25 genomineerden bekendgemaakt die kans maken op een van de vijf finaleplaatsen in de Postcode Lotteries Green Challenge 2019. De jaarlijkse, wereldwijde competitie van de Nationale Postcode Loterij geeft startende ondernemers een steun in de rug bij het op de markt brengen van hun groene innovaties. Een recordaantal van 1.167 ondernemers van over de hele wereld dienden dit jaar hun businessplan in om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Een jury van experts boog zich over de inzendingen en selecteerde de 25 genomineerden. Zij maken nog kans op de hoofdprijs van 500.000 euro. Begin september maakt de organisatie bekend welke vijf start-ups daadwerkelijk naar de finale gaan.
De volgende Nederlandse start-ups maken nog kans op een finaleplek:
· Green Basilisk: Green Basilisk is een spin-off van de TU Delft. De start-up beschikt over een aantal producten die zelfherstellend beton mogelijk maken. De technologie is gebaseerd op micro-organismen die kalksteen produceren, hierdoor kunnen scheuren in beton autonoom hersteld worden. Op deze manier wordt de duurzaamheid van het beton enorm verbeterd.
· KRUSLI: Een derde van ons voedsel wordt weggegooid of gaat verloren. Daarom is de missie van KRUSLI om zoveel mogelijk voedsel te redden. Ze doen dit door het creëren van ontbijtproducten die gemaakt zijn van reststromen. Zo wordt er gebruikgemaakt van bierbostel, speltzemelen, ‘kromme’ groentes en fruit, overgepofte quinoa en gebroken noten die perfect zijn voor de KRUSLI ontbijtjes.
· Odd.Bot: Odd.Bot heeft met de hulp van de TU Delft en de Wageningen Universiteit een robot ontwikkeld die autonoom mechanisch onkruid kan wieden op akkers. Nu wordt onkruid nog grotendeels bestreden met chemische middelen die slecht voor mens en milieu zijn. Biologische boeren wieden met de hand, wat erg tijdrovend en kostbaar is. Dankzij de technologie van Odd.Bot kunnen alle boeren tijd en geld besparen en wordt de landbouw verder verduurzaamd.
· Field Factors: Field Factors zuivert met hun product Bluebloqs regenwater zodat je het later kunt gebruiken. Het systeem biedt een oplossing voor klimaatadaptatie van stedelijk gebied, vergroot het waterbewustzijn van inwoners en garandeert de beschikbaarheid van goede kwaliteit water voor de volgende generaties.
· Sponsh: Sponsh is een spin-off van de TU Eindhoven. De start-up heeft een temperatuurgevoelig textiel ontwikkeld dat water uit de lucht produceert. ‘s Nachts absorbeert Sponsh water uit de lucht. Overdag, als de luchttemperatuur stijgt, stoot het textiel het verzamelde water af.
· Solho: Solho uit Delft ontwikkelt een innovatief en volledig off-grid energiesysteem genaamd SPRHOUT (Solar PoweRed Tuinbouw Off-grid UniT) dat, met behulp van zonne-energie en dankzij een systeem voor thermische energieopslag, voldoet aan de behoeften van tuinbouwprojecten op kasbasis.
Naast de zes Nederlandse start-ups zijn er ook start-ups uit Duitsland, Israël, Noorwegen, Peru, de Verenigde Staten, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden genomineerd. Een volledig overzicht van alle 25 genomineerden is te vinden op de website.
Een half miljoen euro en zes maanden coaching
Begin september worden de vijf finalisten bekendgemaakt. Op 3 oktober pitchen zij hun groene start-up voor een internationale jury in Amsterdam, daar zal ook de winnaar worden bekendgemaakt. Naast de hoofdprijs van 500.000 euro voor de winnaar, is er een prijs van 200.000 euro voor de runner-up en 100.000 euro voor de andere drie finalisten. Naast het prijzengeld ontvangen alle finalisten ruim zes maanden coaching om hun zakelijke kansen te optimaliseren.
Vorig jaar won de Nederlandse start-up The Great Bubble Barrier, zij hebben een luchtbellenscherm ontwikkeld dat in rivieren en kanalen geplaatst kan worden in de strijd tegen de plasticsoep.