Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Een laatste punt voor ik afsluit. Wij zullen, meer dan vroeger, uitspraken moeten doen over bedrijfsÃ??ethiek of, zo u wilt, maatschappelijk verantwoord ondernemen. Maatschappelijk verantwoord onderÃ??nemen heeft een belangrijke overeenkomst met corporate governance: de onderÃ??nemingen die er serieus werk van hebben gemaakt, zijn doorgaans ook in bedrijfseconomisch opzicht outperformers.
Ik zie de overheid niet als institutionele belegger, maar op dit punt zullen wij ons scharen bij de grote investeerders. Institutionele beleggers spelen een bijzondere rol in deze discussie. Door hun gewicht en professionaliteit kunnen zij veranderingen bewerkstelligen.
Twee kanttekeningen hierbij. De eerste is de definitie van maatÃ??schappelijk verantwoord ondernemen. We moeten duidelijk hebben waar het wél en waar het níet over gaat bij maatschappelijk verantwoord onderÃ??nemen, anders ontaardt in het een oeverloze discussie waarbij uiteindelijk alleen dat wordt aangepakt wat scoort in de publieke opinie van dat moment. Het is lastig zo’n definitie te geven, omdat de discussie dynamisch is en afhangt van het karakter van de betrokken onderneming. In ieder geval moet het gaan om een bedrijfsvoering die rekening houdt met people, planet and profit, en het afleggen van verantwoording over die bedrijfsÃ??voering. De OESO heeft al richtlijnen ontwikkeld voor verantwoord ondernemen door multinationals en ik kan u die aanbevelen.
De tweede waarschuwing is de vraag of de overheid als aandeelhouder hier een bijÃ??zondere verantwoordelijkheid heeft. Mijn antwoord is: nee, álle aandeelÃ??houders hebben hier een verantwoordelijkÃ??heid. Een aantal maatschappelijke onderÃ??werpen, zoals milieuverwaarlozing of excessieve salarissen, moeten gewoon worden besproken in een aandeelhoudersÃ??vergadering. Laten de aandeelhouders dat na, dan zullen het parlement en andere groepen de discussie voeren – en met recht.