Elektrische rijders zoeken naar nieuwe manieren om de laadkosten te drukken. En dat geldt ook voor ondernemers. Zo kan het voordelig zijn om zakelijke laadpalen te laten installeren. Zo bied je je medewerkers en jezelf de mogelijkheid om de elektrische auto tijdens het werken op te laden. Vanuit de overheid zijn er verschillende initiatieven die het installeren van laadpalen stimuleren. Welke subsidiemogelijkheden zijn er? En wat zijn de voorwaarden voor deze subsidies? We zetten het op een rij.
De beschikbare subsidie- en stimuleringsregelingen in 2024
Er gelden momenteel meerdere subsidie- en stimuleringsregelingen. We zetten de belangrijkste regelingen op een rij.
- Milieu-investeringsaftrek (MIA): hiermee kan tot 45% van de investeringskosten voor een laadpaal fiscaal worden afgetrokken.
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL): biedt de mogelijkheid om 75% van de investering willekeurig af te schrijven, waardoor je zelf bepaalt wanneer je de investering in een laadpaal afschrijft.
- Kleinschaligheidsaftrek (KIA): dit is een algemene investeringsaftrek die vooral door ondernemingen wordt gebruikt, die geldt voor diverse bedrijfsmiddelen, waaronder laadpalen.
- Regelingen via de gemeente: informeer bij je gemeente of er nog meer regelingen zijn voor zakelijke laadpalen.
Helaas zijn een aantal eerdere regelingen reeds afgeschaft, waaronder de ‘Subsidie Elektrische Voertuigen en Laadinfrastructuur (SEVL), omdat het budget hiervoor snel uitgepunt was. De eerdere Energie-Investeringsaftrek (EIA) is overgegaan in de MIA/VAMIL zoals hierboven besproken. Het is op dit moment nog niet bekend hoe de regelingen eruit gaan zien voor 2025.
Voorwaarden voor Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Begin 2024 heeft er een ingrijpende wijziging plaatsgevonden met betrekking tot de Milieu-investeringsaftrek (MIA). Vanaf dit jaar kan deze namelijk niet meer aangevraagd worden voor hybride of dual-fuel varianten of voor elektrische taxi’s. Qua laadpalen kan deze alleen aangevraagd worden voor oplaadpunten van minimaal 22 kW voor zware voertuigen of mobiele werktuigen. Deze laadpalen zijn verkrijgbaar bij diverse laadpaalspecialisten, zoals Wallbox Discounter. Er is een zogeheten energielijst opgesteld voor de elektrische auto’s en laadpalen die aan de voorwaarden voldoen. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor de volledige uitleg over de voorwaarden van de MIA en Vamil.
Subsidie voor zakelijke laadpaal bij woning?
Een vraag die vaak gesteld wordt is of je ook in aanmerking kunt komen voor subsidie wanneer je zzp’er bent en een zakelijke laadpaal laat plaatsen bij je woning. Het antwoord hierop is afhankelijk van de subsidie, maar je moet in ieder geval aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Hoofdzakelijk voor zakelijk gebruik: het is een belangrijke voorwaarde dat je de laadpaal hoofdzakelijk voor zakelijke doeleinden gebruikt. De Belastingdienst stelt een bepaald percentage als eis voor het zakelijke gebruik van de laadpaal om in aanmerking te komen voor fiscale voordelen.
- Boekhoudkundige verantwoording: de laadpaal en het verbruik neem je op in je zakelijke administratie en je neemt de kosten van de aanschaf en de installatie op als bedrijfskosten.
- Technische specificaties en subsidievoorwaarden: hierboven hebben we het al even gehad over de technische eisen en de voorwaarden voor de MIA. Informeer per regeling naar de actuele voorwaarden.
Zo weet je meer over de subsidies en de regelingen voor zakelijke laadpalen in Nederland. Met je auto naar België? Daar heeft Fastned inmiddels ook haar eerste laadstations met verzorgingsplaats gebouwd. En zo komen er steeds meer mogelijkheden voor het opladen van je elektrische auto.