Prof. Frits Böttcher heeft een miljoen gulden ontvangen van het bedrijfsleven om de klimaatontkenning in de publiciteit te brengen. Aldus het onderzoeksartikel van Follow the Money.
Böttcher was lid en mede-oprichter van de Club van Rome, en dus is dat nieuws, en aanleiding zelfs voor kamervragen door Groen Links aan minister Wiebes. Wiegel wordt geciteerd, die heeft het over Böttcher als een enige Nederlandse lid van de Club van Rome. Böttcher beloofde de bedrijven dat de waarheid over CO2 zou gaan winnen, namelijk dat dit geen broeikasgas is maar integendeel, een zegen, want de planten hebben er baat bij. Als chemicus had hij beter kunnen weten.
Is dit laakbaar gedrag? Böttcher gedroeg zich meer als een spindoctor dan als wetenschapper. Het bedrijfsleven geraakte begin jaren ’70 behoorlijk in de war over de Grenzen aan de groei van de Club van Rome, en Böttcher was dus zeer welkom toen hij kon vertellen dat de problemen niet zo groot waren of zelfs onjuist. Hij werd overal Commissaris en draaide aan alle knoppen. Als RvC-lid van Elseviers Weekblad en adviseur van Shell zette hij de hoofdredacteur van Elsevier onder druk om mij te ontslaan toen ik een kritisch artikel over de Vapona-strip van Shell publiceerde. Toen ik Elsevier in de zomer van 1971 de primeur over de Club van Rome aanbood heeft hij dit verhinderd. Ik week uit naar NRC Handelsblad en Haagse Post. Hij blokkeerde mijn lidmaatschap van de Club van Rome omdat ik in zijn ogen een gevaarlijke linkse activist zou zijn. Toen hij zich terugtrok mocht ik (in 1991) lid worden. Wie ontbreken in het lijstje van Böttcher-donoren zijn Unilever en Philips; want inderdaad, die weigerden.
Philips research directeur Pannenborg was lid van de Club van Rome, en zijn collega bij Unilever, Beek, werd een fervente supporter. En Wiegel zit er helemaal naast als het gaat om Nederlandse leden. Dat zijn (of waren): Pannenborg, Blauwknip, Beatrix, Lubbers, Peter Blom, Marcello Palazzi, Saskia Sassen en ikzelf.
Dat bedrijven belangen hebben en daarvoor betalen is geen nieuws. Dat in die jaren iedereen in de war was is een gegeven.
Klimaatverandering is ongemakkelijk.
Wouter van Dieren, Member Club of Rome, author, journalist, speaker, advisor, entrepreneur