Friesland werkt samen met Circle Economy aan iets groots: voor het eerst wordt de circulariteit van een provincie volledig in kaart gebracht. Circle Economy, een wereldwijd onafhankelijke organisatie op het gebied van monitoring van circulariteit, voert momenteel onderzoek uit naar de circulaire prestaties van Friesland, om te beoordelen of de provincie internationaal als voorbeeld kan dienen. De samenwerking wordt deze week, tijdens de Week van de Circulaire Economie, officieel aangekondigd op de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) op donderdag 20 maart in Leeuwarden. Hoewel de definitieve resultaten in mei worden gepresenteerd tijdens het World Circular Economy Forum (WCEF) in São Paulo, Brazilië, laten de eerste analyses zien dat Friesland op meerdere fronten vooroploopt in circulariteit.
Primeur tijdens wereldconferentie in São Paulo
De bevindingen verschijnen zowel digitaal als in een gedrukt rapport en worden op 15 mei 2025 gepresenteerd tijdens het World Circular Economy Forum (WCEF) in São Paulo. Friesland is daarmee de eerste en enige provincie ter wereld die haar circulaire prestaties op dit prestigieuze podium deelt. Niet alleen wordt de Friese aanpak als praktijkvoorbeeld gepresenteerd, ook wordt duidelijk hoe de provincie scoort ten opzichte van nationale en Europese benchmarks. De eerste analyses zijn positief. “Het zijn nog maar voorlopige resultaten, maar het lijkt erop dat Friesland inderdaad vooroploopt als het gaat om circulariteit, “zegt Matthew Fraser, Director Circularity Gap Solutions bij Circle Economy. De uitkomsten van het onderzoek geven niet alleen inzicht in de circulaire inspanningen van Friesland, maar vormen ook een concreet werkbaar model waarmee andere regio’s wereldwijd hun circulaire transitie kunnen versnellen.
Waarom groeit Friesland uit tot circulaire koploper?
In de afgelopen tien jaar heeft Friesland, met meer dan 180 bedrijven, overheden en kennisinstellingen, een eigen aanpak voor circulaire economie ontwikkeld. Friesland onderscheidt zich volgens Circle Economy door de betrokkenheid van lokale bedrijven en de directe samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs, met als gezamenlijk doel: bouwen aan een duurzame toekomst voor hun regio én de wereld. De provincie investeert actief in circulaire strategieën met als doel het milieu en sociale samenhang te versterken, naast economische groei. Deze betrokkenheid zorgt voor innovatie, trekt start-ups aan en stimuleert de samenwerking tussen bedrijven, overheden en onderwijs.
Week van de Circulaire Economie
Tijdens de Week van de Circulaire Economie (17-22 maart 2025) laat Friesland zien waarom de provincie voorloper is op het gebied van circulariteit. Bezoekers zijn welkom om kennis te maken met circulaire projecten- en bedrijven, er vinden debatten plaats en op 20 maart staat de Nationale Conferentie Circulaire Economie in Leeuwarden op de planning. Nederland heeft zich tot doel gesteld om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken. In Friesland zet men volop in op circulariteit. Friesland lijkt die aanpak te hebben gevonden, maar hoe precies? – dat wordt duidelijk op het wereldpodium in mei.
Foto: Credits: Menno de Boer