SPIE Nederland, de Nederlandse dochteronderneming van SPIE, de onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, bouwt en installeert een netaansluiting voor 200.000 zonnepanelen namens Ampyr Solar Europe. Tegen 2025 zal het nieuwe onderstation, dat zich al in de ontwerpfase bevindt, hernieuwbare energie rechtstreeks aan het Nederlandse elektriciteitsnet leveren. Het zonnepark zal jaarlijks genoeg elektriciteit opwekken om 28.500 huishoudens van groene stroom te voorzien.
Het onderstation zal zorgen voor de aansluiting op het elektriciteitsnet van 60 MWp aan zonne-energie. Het park zal een oppervlakte van 45 hectare beslaan, gelijk aan 85 voetbalvelden. De jaarlijkse productie van het zonnepark is genoeg om 28.500 huishoudens van hernieuwbare elektriciteit te voorzien of om elk jaar 600 miljoen kilometer in een elektrische auto te rijden. Dat is bijna 15.000 keer een rondje om de aarde!
Naast de enorme hoeveelheid hernieuwbare energie die wordt geproduceerd en aan het net wordt geleverd, is het bijzondere aan dit project de manier waarop de aanbesteding en het ontwerp zijn uitgevoerd. SPIE Nederland is vanaf het begin betrokken geweest bij het ontwerp en de realisatie van de netaansluiting. Peter Grispen, Business Development Manager bij SPIE Nederland, legt uit: “Door vanaf het begin mee te denken over hoe het zonnepark wordt aangesloten op het hoogspanningsstation van TenneT aan de Westermeerdijk, konden we de meest optimale configuratie voorstellen zonder een kostbaar en tijdrovend aanbestedingstraject.”
Ampyr Solar: “Het zonnepark wordt met verschillende partners gebouwd. We hebben SPIE gekozen voor de volledige implementatie van de netaansluiting, omdat de teams van SPIE dit project vanaf het begin samen met ons hebben ontwikkeld, te beginnen met de engineering, en proactief veel onderdelen uit handen hebben genomen. SPIE koopt bijvoorbeeld hoogspanningsapparatuur in. Deze proactieve houding zorgt ervoor dat duurzaam opgewekte stroom beschikbaar komt op het Nederlandse net.”
Energieneutraal in 2030
Het nieuwe zonnepark bevindt zich tussen en naast bestaande windturbines en zal de gemeente Noordoostpolder in staat stellen om haar doel te bereiken om in 2030 energieneutraal te zijn. Wind- en zonne-energie vullen elkaar goed aan, omdat er meestal weinig wind is als het erg zonnig weer is. Dit is een duurzame manier om in de elektriciteitsbehoefte van de stad te voorzien. Peter Grispen: “Door beide vormen van duurzaam opgewekte energie op één hoogspanningsstation aan te sluiten, dragen we bij aan het oplossen van het congestieprobleem op het net én aan de ambitie van onze klant om de CO₂-uitstoot te verminderen.”