De toekomst van grootschalige zonne-energieprojecten op daken, gronden en water in Nederland staat onder druk door onduidelijkheid over de subsidie voor duurzame energie (SDE++) vanaf 2026. Holland Solar en NedZero, de brancheverenigingen voor respectievelijk zonne- en windenergie, waarschuwen dat zonder duidelijke afspraken en voldoende budget nieuwe zonne- en windenergieprojecten dreigen stil te vallen.
Volgens Wijnand van Hooff, algemeen directeur van Holland Solar, is snelle actie noodzakelijk: “Zonne-energie is een van de pijlers van de energietransitie. Als investeerders en projectontwikkelaars geen zekerheid hebben over de relevante wet- en regelgeving, komt de groei van duurzame energie in gevaar.”
Investeerders wachten af
De SDE++-regeling helpt bedrijven en organisaties bij de financiering van duurzame energieprojecten. Niet alleen zonne- en windenergieprojecten, maar alle grootschalige verduurzamingsprojecten worden door de regeling gesubsidieerd. Al deze projecten dreigen nu stil te vallen. Voor de zonne-energiesector geldt dat nu er nog geen duidelijkheid is over het beschikbare budget na 2025, veel partijen niet durven te investeren in nieuwe installatie.
“We zien dat marktpartijen aarzelen om nieuwe projecten te starten,” vervolgt Van Hooff. “De overheid moet snel laten weten hoe de SDE++ in 2026 georganiseerd zal worden, zodat Nederland op koers blijft voor zijn klimaatdoelen.”
Kans op vertraging energietransitie
Nederland wil in 2030 minimaal 55% minder CO₂ uitstoten. Om dit te halen, is een sterke groei van zonne-energie nodig. Holland Solar en NedZero roepen het kabinet daarom op om snel duidelijkheid te geven over de toekomst van de SDE++-regeling.