Ondernemers in Nederland kunnen gebruik maken van een zakelijk energiecontract. Het fiscale voordeel dat bij een dergelijk contract komt kijken maakt dit vaak aantrekkelijk. Energiekosten kunnen worden afgetrokken en de te verrekenen BTW is interessant. Dit kan een noemenswaardig financieel verschil maken.

De genoemde voordelen gelden deels ook voor ZZP’ers die werken vanuit huis. Echter, in deze situatie is niet alle verbruikte energie zakelijk. Hierdoor is automatisch ook slechts een deel van de kosten zakelijk. Daarnaast liggen de voorwaarden van een zakelijk contract net iets anders dan bij een particuliere overeenkomst.

Ook liggen de netbeheerkosten vaak hoger bij een zakelijk contract. Hierom is het is verstandig om voldoende aandacht te besteden aan de diverse aanbieders en tijd vrij te maken voor energie vergelijken.

Financiële voordelen bij een zakelijk contract

Zakelijk energieverbruik wordt belast met 21% btw. Ondernemers met een bedrijfspand kunnen deze kosten maandelijks volledig verrekenen met de ontvangen btw. Voor zelfstandig ondernemers die werken vanuit huis wordt met behulp van een oppervlaktemethode berekend welk deel van de energie voor hen aftrekbaar is.

Naast de btw is het ook toegestaan om een deel van de energiekosten af te trekken van de fiscale winst. Energiekosten van apparaten die veel stroom verbruiken en op de ondernemingsbalans staan, komen hiervoor in aanmerking.

De verschillen

Het voornaamste verschil tussen een zakelijk en een particulier energiecontract zit in de grootte van de aansluiting. De kleinste zakelijke aansluiting behelst 3 x 80 ampère aan stroom, voor particuliere energie is de aansluiting 3 x 25 ampère. In het kort geldt de stelregel: hoe hoger het energieverbruik is, des te aantrekkelijker een zakelijk energiecontract uitvalt.

Bedrijven die continu flink stroom verbruiken en grote elektriciteitsaansluitingen nodig hebben, vallen hiermee direct in een zakelijk contract. Het bedrijf kan dan in de juiste elektriciteitsbehoeften voorzien worden, wel vallen de netbeheerkosten hiermee ook direct hoger uit.

Tijdelijke korting bij grootverbruik

Voor mkb-ondernemingen die veel energie verbruiken is door de RVO een tegemoetkoming in het leven geroepen. Deze regeling helpt bedrijven het hoofd te bieden aan de stijgende energietarieven, om zo het bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden. Wanneer de energiekosten van een bedrijf minimaal 7% uitmaken van de totale omzet, kan aanspraak gemaakt worden op de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling.

Via de TEK kan je een vergoeding krijgen van 50% van de gestegen energiekosten, dit voordeel kan dus flink oplopen. Een van de vereisten voor deelname aan deze regeling is wel dat de ondernemer beschikt over een zakelijk energiecontract. Eventuele deelname aan deze regeling is nog mogelijk tot en met 2 oktober 2023.

Zakelijk energiecontract vergelijken

Bij zakelijke energiecontracten blijft het mogelijk om te kiezen uit verschillende aanbieders. Om te zien welk zakelijk energiecontract past bij je bedrijf, is het belangrijk om uit te maken wat de motieven zijn die gepaard gaan met de keus. Zijn de maandelijkse kosten uitsluitend van belang, of is duurzame energie ook een factor die meeweegt in de beslissing?

Wordt er in het bedrijf aandacht besteed aan energie besparen, of is dit niet haalbaar? Deze zaken spelen allemaal een rol bij welke leverancier je een energiecontract afsluit. Door zakelijke energie te vergelijken, kom je uit bij een aanbieder die aansluit bij jouw specifieke situatie.