Van 11 tot en met 16 maart vindt de negende editie van de Week van de Circulaire Economie plaats. Tijdens deze week geven bedrijven en organisaties die voorop lopen in de duurzame transitie een kijkje in hun circulaire bedrijfsmodel. Tijdens workshops, kennissessies en rondleidingen georganiseerd door circulaire koplopers, kunnen (beginnende) circulaire ondernemers elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen.

Nederland heeft als doel om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Door efficiënter materiaalgebruik, hergebruik en refurbishment draagt een circulaire economie niet alleen bij aan een wereldwijde daling van de uitstoot van broeikasgassen. Het draagt ook in belangrijke mate bij aan milieubescherming en biodiversiteit. Door circulair te ondernemen dalen materiaalkosten en zijn we minder afhankelijk van prijsstijgingen en onzekere leveringstijden. Tijdens de negende editie van de Week van de Circulaire Economie geven pioniers uit diverse branches geïnteresseerden de kans om inspiratie op te doen en kennis en ervaring uit te wisselen op het gebied van circulariteit.

“Om de transitie naar een circulaire economie te maken hebben we elkaar hard nodig. Verhalen van pioniers over hun aanpak, valkuilen en successen inspireren ondernemers met circulaire ambities om aan de slag te gaan”, aldus Jan Heijns, aangesloten bij het Versnellingshuis, de initiatiefnemer van de Week van de Circulaire Economie. “De Week biedt een podium aan deze verhalen. Verf gemaakt van het afval van suikerbieten, pitches van circulaire start-ups aan financiers, bezoek aan modulaire woningen van hout en hoe wetgeving kan helpen bij het bereiken van je circulaire ambities. Voor ondernemers in iedere sector genoeg inspiratie om in 2024 verandering teweeg te brengen!”

Circulaire hubs en deelnemende bedrijven en organisaties verspreid over heel het land bieden tijdens de week een uitgebreid programma voor partners, relaties en nieuwsgierige bezoekers. Van paneldiscussies tot workshops, bedrijfspresentaties en netwerkmogelijkheden, het programma biedt een scala aan mogelijkheden om geïnteresseerden te betrekken bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de circulaire economie. Voor circulaire voorlopers is het dé kans elkaar te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen.

Circular Awards en de Circular Hero 2024

Sinds een aantal jaar maakt de uitreiking van de Circular Awards onderdeel uit van de Week. De awards worden toegekend aan innovatieve en circulaire projecten, producten en diensten van bedrijven en overheden die een buitengewone bijdrage leveren aan de bevordering van de circulaire economie. Op basis van criteria als circulariteit in de strategie, gemaakte impact, samenwerkingen met anderen in de keten en het businessmodel kiest een vakjury bestaande uit gerenommeerde experts de kanshebbers.

Ook wordt er één persoon in het zonnetje gezet die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de circulaire transitie in Nederland: de Circular Hero.

De uitreiking van de Circular Awards vindt traditiegetrouw plaats tijdens de plenaire opening van de Nationale Circulaire Conferentie, wat een vast onderdeel is van de Week van de Circulaire Economie. Dit jaar vindt de 6e editie van de conferentie plaats in De Vasim in Nijmegen op donderdag 14 maart.

Deelname

Bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn, nodigen we van harte uit deel te nemen aan de Week van de Circulaire Economie. Zij kunnen zich aanmelden via https://deweekvandecirculaireeconomie.nl/. Daar is ook meer informatie te vinden over het programma van de deelnemende bedrijven. Deelname is open voor bedrijven, individuen en organisaties die betrokken zijn bij het bevorderen van de circulaire economie. Aanmelden voor de Circular Awards en Circular Hero kan via https://www.weekvandece.nl/circularawards.

Over de Week van de Circulaire Economie

De Week van de Circulaire Economie wordt georganiseerd door Het Versnellingshuis. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op het vergroten van bewustwording en het stimuleren van initiatieven op het gebied van circulariteit. Het biedt een platform voor het delen van kennis, het bevorderen van innovatie en het inspireren van actie om de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Over het Versnellingshuis

Het Versnellingshuis helpt ondernemers de (volgende) stap zetten in de circulaire economie. Dat doen ze door te inspireren en informeren, in contact te brengen met andere ondernemers of te begeleiden met onze expertise en kennis. Het Versnellingshuis is een samenwerking van het Ministerie van IenW, VNO-NCW/MKB-Nederland, Het Groene Brein en MVO Nederland. Samen ontsluiten we een groot netwerk van andere partijen, loketten en hubs, waaronder RVO.nl.