Bedrijven die klimaatvriendelijk ondernemen hebben meer kans op een opdracht van Waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap gebruikt bij aanbestedingen de CO2-prestatieladder. Wie voor minder CO2 in de lucht zorgt, ontvangt meer punten. Dit helpt bij het krijgen van de opdracht. Zelf is Noorderzijlvest ook gecertificeerd voor de CO2-prestatieladder.
CO2-prestatieladder
De CO2-prestatieladder is een hulpmiddel dat bedrijven en overheden helpt bij het verminderen van CO2-uitstoot. Noorderzijlvest heeft niveau 3 op de prestatieladder. Het waterschap zorgt dat er minder CO2 vrijkomt bij werkzaamheden binnen de eigen organisatie. Er is bijvoorbeeld inzicht in het energiebeleid en besparende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn gebruik van zonnepanelen en elektrische machines, het duurzaam maken van gebouwen en het gebruiken van zuinige pompen.
Duurzaam werken in hele keten
Bas Tammes, secretaris-directeur van Waterschap Noorderzijlvest: “We streven ernaar om in 2035 klimaatneutraal te zijn. Dit betekent dat we dan geen CO2 meer uitstoten bij ons werk. We willen ook dat bedrijven met wie we samenwerken hun uitstoot verminderen. Dat is goed voor ons en voor de hele sector, die zich hiermee kan verbeteren.”
Waterschap Noorderzijlvest zet de ladder in als gunningscriterium bij aanbestedingen van werken boven de 150.000 euro. Daarnaast onderzoekt het waterschap ook voor aanbestedingen van leveringen en diensten boven de 50.000 euro of de CO2-prestatieladder een geschikte voorwaarde voor gunning is.
Gunningsvoordeel
Alle overheden gaan zich certificeren voor de prestatieladder, ook gemeenten en provincies. Dit biedt de mogelijkheid om er bij aanbestedingen voor te zorgen dat aanbieders duurzamer werken. Bedrijven kunnen op vijf niveaus op de ladder hun uitstoot verminderen. Aanbieders die zorgen voor minder CO2-uitstoot bij hun taken en activiteiten (niveau 3) krijgen een gunningsvoordeel. Het waterschap geeft extra punten aan aanbieders op niveau 4 of 5. Deze bedrijven dragen ook bij aan duurzaamheid binnen de keten.