Duurzaam beleggen is populair. Het bewustzijn groeit dat we met elkaar ons in moeten zetten voor een eerlijke en leefbare wereld. Als je geld daarvoor kan worden gebruikt, dan geeft dat een extra dimensie aan beleggen. Vermogensbeheerders spelen in op die trend en bieden duurzame beleggingen aan.

Duurzaam beleggen is een manier van beleggen waarbij uitdrukkelijk oog is voor mens en milieu, voor wereld en klimaat. Het wordt ook wel maatschappelijk verantwoord beleggen genoemd. Veel vermogensbeheerders adverteren dan ook met duurzaam beleggen of zeggen daar hun speerpunt van te maken. Hoe doen zij dat en welke benadering past het beste bij u? Een partij als Finner vergelijkt vermogensbeheerders objectief en onafhankelijk. Niet alleen op kosten en rendementen, maar ook op beleggingsbeleid en duurzaamheid. Dat maakt het eenvoudig om de juiste vermogensbeheerder te vinden, die het beste past bij je eigen wensen en situatie.

Van uitsluiten tot impact maken

Vermogensbeheerders kunnen aandacht geven aan duurzaamheid bij beleggingskeuzes op hele verschillende manieren. Het meest voor de hand liggend is het uitsluiten van (controversiële) ondernemingen of sectoren. Op basis van duurzame criteria wordt dan bijvoorbeeld niet belegd in fossiele brandstoffen, tabak of wapens. Maar duurzaam beleggen kan ook bestaan uit het kiezen van bedrijven die hoog scoren op ESG-criteria. ESG staat voor environmental (milieu), social (maatschappij) en governance (goed bestuur). 

Bij themabeleggen wordt een deel van de portefeuille specifiek aangewend voor bedrijven die duurzaamheid nastreven. De voorkeur kan bijvoorbeeld gegeven worden aan bedrijven die actief zijn in een duurzame sector of zich inzetten voor de energietransitie. Zo’n thema is dan eigenlijk een onderdeel van een grotere portefeuille. 

Een andere actieve aanpak kan via impactbeleggen. Bij impactbeleggen streeft een vermogensbeheerder met zijn portefeuille specifieke ecologische en maatschappelijke doelstellingen na. Dit kan bijvoorbeeld gaan om investeringen in bedrijven die zich inzetten voor de schone energie, of projecten in ontwikkelingslanden. De hele portefeuille is op deze doelstelling gericht en de impact is belangrijker dan het rendement.

Daarnaast kunnen grote vermogensbeheerders op meerdere manieren hun invloed aanwenden als aandeelhouder. Zij kunnen bedrijven aanspreken op hun gedrag of aansturen op een duurzamer beleid. Dit kunnen zij doen door in gesprek te gaan met het management, of door hun stem te laten horen op aandeelhoudersvergaderingen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld toch een positie aanhouden in een bedrijf dat andere partijen zouden uitsluiten, om hun invloed te gebruiken voor verduurzaming van het beleid.

Bepaal je eigen wensen en vergelijk!

Er zijn veel vermogensbeheerders actief in Nederland en steeds meer partijen bieden duurzaam beleggen aan. Om een goede keuze te maken is het belangrijk dat je zelf bepaalt welke vorm van duurzaam beleggen het beste bij je eigen wensen past. Wil je bij voorbaat bepaalde beleggingen uitsluiten, of vind je het juist belangrijk om in bepaalde thema’s te beleggen? Of wil je juist zoveel mogelijk bijdragen aan een duurzame wereld en impact maken met je vermogen? Op de onafhankelijke vergelijkingssite Finner kun je aangeven hoe belangrijk je duurzaamheid vindt en hoe je daarmee om wilt gaan. Uiteindelijk kun je objectief partijen vergelijken die het beste bij jouw duurzame wensen passen.