De vrijkomende middelen moeten worden teruggesluisd naar het innovatieve midden- en kleinbedrijf. Ook wil de VVD 40 miljoen euro aan innovatie-budgetten openstellen voor andere organisaties dan TNO. Dat is de inzet van Kamerlid Afke Schaart bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen afstoten
De VVD wil de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) waar het Rijk aandeelhouder in is afstoten en de opbrengsten investeren in innovatie. Schaart: “De ROM’s hebben een regionale functie. Dat is primair een provinciale en gemeentelijke verantwoordelijkheid, en niet die van het Rijk. Bovendien concurreren ROM’s rechtstreeks met andere private participatiebedrijven. En dat met belastinggeld. Daarom moet het Rijk zijn aandeel in de ROM’s zo snel mogelijk in de etalage zetten. Dat kan enkele honderden miljoenen euro’s opleveren. Dat geld kunnen we veel beter steken in het MKB+ fonds dat innovatie landelijk moet aanjagen. En wat de VVD betreft krijgen alle innovatieve bedrijven, ongeacht uit welke bedrijfstak, toegang tot dit fonds.”

TNO-budget openstellen voor andere kennisinstellingen
De VVD wil de TNO EZ-cofinancieringsregeling openstellen voor andere kennisinstellingen dan TNO. In 2012 is daarvoor 24 miljoen beschikbaar, oplopend tot 40 miljoen in 2015.

Schaart: “De cofinancieringsregeling is bedoeld om de kosten van onderzoek te drukken voor het bedrijfsleven. In de praktijk is de regeling echter niet of nauwelijks toegankelijk voor andere kennisinstellingen dan TNO. En dat terwijl het TNO bij bedrijven vooral bekend staat als duur. Die gedwongen winkelnering is in mijn ogen ongewenst en onverdedigbaar. Er is duidelijk sprake van oneerlijke concurrentie. Daarom stel ik voor deze regeling los te koppelen van TNO en het budget ook toegankelijk te maken voor andere organisaties.”

MVO Nederland afschaffen
Schaart: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van ondernemingen zelf. De consument rekent ze daar ook in toenemende mate op af. Vandaar de grote groei van commerciële adviesbureaus op dat gebied. Wat de toegevoegde waarde is van MVO Nederland is mij niet duidelijk. Daarom moeten we het ofwel privatiseren, ofwel afschaffen. De vrijkomende middelen stellen we wat mij betreft direct beschikbaar voor bedrijven en kennisinstellingen die zich richten op duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.”