Frisdrankproducent Vrumona, Diergaarde Blijdorp en plasticrecycler Morssinkhof Rymoplast starten een bijzondere pilot. Begin maart introduceren deze partijen een inzamelmethode voor kleine plastic flesjes op het terrein van de Rotterdamse dierentuin. Hiermee hopen de partners een actieve bijdrage te leveren aan een nieuwe gesloten recyclingkringloop van PET-flesjes. Door aparte inzameling, kunnen de flesjes daadwerkelijk gebruikt worden als grondstof voor nieuwe PET-flessen.
PET is een grondstof; geen afval
Bezoekers van Diergaarde Blijdorp kunnen vanaf begin maart hun flesjes inleveren in een flessenautomaat, vergelijkbaar met de emballageautomaten die in supermarkten staan voor inzameling van grotere PET-flessen. Op de flessenautomaat is een video te zien waarop bezoekers direct zien hoe het recycle proces van PET-flessen in zijn werk gaat. Zo worden ze bewust gemaakt van het feit dat PET een grondstof is voor nieuwe producten, en geen afval. Het goede gedrag wordt vervolgens beloond: bezoekers krijgen in ruil voor het ingeleverde flesje een “Recycle Beloning”: ze kunnen kiezen tussen een actie met Sourcy blauw op het park of een donatie aan een goed doel: een zeeschildpaddenproject op St. Eustatius. Zeeschildpadden worden namelijk wereldwijd bedreigd door plastic afval in de oceanen. Het project op St. Eustatius doet daarom onderzoek naar zeeschildpadden door ze uit te rusten met speciale tags. Ter ere van het project heeft Vrumona een zeeschildpad van Diergaarde Blijdorp geadopteerd.
Zuivere stroom PET cruciaal
Met dit project willen de partners de plastic soep bij de bron aanpakken door in te zetten op betere recycling. De PET-flesjes, waarvan er jaarlijks tienduizenden worden verkocht aan bezoekers van Diergaarde Blijdorp, belanden doorgaans in het restafval. Matthijs Veerman, Business Development Manager van Morssinkhof Rymoplast: “We zien de afgelopen periode veel initiatieven waar kleine PET-flesjes worden ingezameld ten behoeve van recycling, maar het lukt zelden om een stroom 100% zuivere PET-flessen aan te leveren. Dit is noodzakelijk om een PET-recyclaat te produceren waar vervolgens nieuwe voedselveilige PET-flessen van kunnen worden gemaakt. Vaak is het PET vervuild met andere kunststofsoorten en reststoffen en is bovendien niet meer traceerbaar wat de herkomst van de flessen is. Dit concept is uniek, omdat er specifieke aandacht is om de PET-flesjes gescheiden van andere kunststoffen en afvalstromen in te zamelen, waardoor hoogwaardige recycling mogelijk is. Door dit initiatief kunnen we van ingezamelde flessen een nieuwe grondstof maken, geschikt voor nieuwe frisdrankflesjes.”
Weggooien van flesjes wordt leuker
Marc Josephus Jitta, Directeur Out of Home en Export bij Vrumona, is trots op het project: “Dit initiatief past bij de doelstelling van Vrumona om in 2021 meer dan 50% gerecycled PET in onze flessen toe te passen. Een vereiste hiervoor is een effectiever recyclingproces. Met dit concrete project kunnen we hieraan bijdragen: door het weggooien van flesjes leuker te maken, hopen we een grotere én zuiverdere retourstroom PET te bewerkstellingen. Als de resultaten van deze pilot veelbelovend zijn, willen we deze oplossing ook breder gaan toepassen.” Erik Zevenbergen, Directeur Diergaarde Blijdorp, sluit zich hierbij aan: “Diergaarde Blijdorp steunt natuurbehoudsprojecten over de hele wereld en brengt regelmatig de noodzaak tot het beschermen van oceanen onder de aandacht. De plastic soep wordt een steeds groter probleem, en met deze samenwerking zetten alle partijen een stap in de goede richting.”