Aan het strand van Noordwijk is een duurzame villa gebouwd. Omdat een minimale milieu-impact een harde eis was van de opdrachtgever, is er door architectenbureau Van Manen gekozen voor duurzame bouwmaterialen: de gehele hoofddraagconstructie is namelijk van hout. Bovendien is de villa damp-open ontworpen voor een natuurlijke vocht- en warmteregulering en voorziet de villa zichzelf van duurzame energie.
De eigenaren van de desbetreffende kavel aan het Noordwijkse strand hadden de wens om in een duurzame villa te wonen. Hun bestaande woning was helaas niet geschikt om te verduurzamen. Daarom is er besloten deze te slopen. In juni 2023 is begonnen aan de bouw van een geheel nieuwe, duurzame en ecologische villa.
Houten hoofddraagconstructie
In plaats van traditioneel beton en staal, is er gekozen voor Holz-100, een innovatief houtbouwsysteem van Dekker Hout gebaseerd op het principe van Dowel-Laminated Timber (DLT). Dit systeem maakt gebruik van houten deuvels om de lagen vurenhout aan elkaar te verbinden, zonder gebruik van lijm of metalen bevestigingsmiddelen. Het resultaat is een constructie die volledig natuurlijk, biologisch afbreekbaar en circulair is, maar toch extreem sterk en slijtvast.
Ook alle daken, binnenmuren en tussenvloeren zijn uitgevoerd in het Holz100 systeem. Een belangrijk voordeel van dit prefab systeem is de snelheid van bouwen. Binnen drie weken is het gehele casco van de woning geplaatst en in 19 weken was het bouwwerk al volledig wind- en waterdicht.
Damp-open ontwerp
Door een damp-open constructie wordt een ademend binnenklimaat verkregen met een natuurlijke vocht- en warmteregulering. Onder andere de keuze voor het DLT-principe draagt bij aan de damp-open eigenschappen. Door het Holz-100 systeem kan het huis op natuurlijke wijze ademen en wordt een bijzonder prettig binnenklimaat ervaren. Door de houten buitenschil zonder lijmlagen kan overtollig vocht op natuurlijke wijze van binnen naar buiten afgevoerd worden.
De binnenmuren zijn afgewerkt met damp-open stucplaten waarvan alleen de naden zijn dichtgezet. Zo hoefde er minder vocht uit de woning onttrokken te worden. Dit heeft als voordeel dat er minder stookkosten tijdens de bouw nodig zijn en dat de dampopen eigenschappen van de gevel behouden blijven. De woning is verder bekleed met een innovatieve vorm van isolatie, Pavatex, gemaakt van houtvezelplaten. Niet alleen een duurzame manier van isoleren, maar wederom damp-open.
Duurzame energie & ecologisch ontwerp
Er zijn innovatieve technieken geïmplementeerd om de villa energiezuinig en zelfvoorzienend te maken. Het platte dak van de villa is bedekt met zonnepanelen, die genoeg energie opwekken om het hele huis van stroom te voorzien. Daarnaast is er gebruik gemaakt van een grondwarmtepomp, die warmte uit de bodem haalt om de woning te verwarmen en te koelen. Regenwater, dat steeds schaarser wordt in Nederland, wordt opgevangen in een 10.000 liter Varitank. Dit water wordt gefilterd en hergebruikt voor diverse doeleinden, zoals het irrigeren van de tuin en het doorspoelen van de toiletten.
Het huis is zodanig ontworpen dat het zichzelf kan koelen en verwarmen door middel van natuurlijke ventilatie en isolatie. De platte daken van de dakkappellen zijn voorzien van witte bitumen toplaag die opwarming van de woning voorkomt. Verder zijn de platte daken van de lagergelegen bebouwing afgewerkt met een groen dak voorzien van sedum. Dit dient als isolatielaag en is tevens een leefgebied voor insecten en vogels.
De villa is op 22 juli 2024 opgeleverd.