Tijdens het Paris Proof Congres op 28 november in Hilversum presenteerden Dutch Green Building Council (DGBC) en kennisplatform TVVL vijf nieuwe WEii-licentiehouders. Censo, CFP Green Buildings, MoveNext, Nibag en SPIE doorliepen afgelopen maanden met succes de WEii-training en de toelatingsaudit.
Hiermee staat de teller op een totaal van negen licentiehouders die gecertificeerde WEii-scores kunnen afgeven voor gebouwen. Afgelopen juni presenteerden DGBC en TVVL op de PROVADA de eerste vier licentiehouders. Op het Paris Proof Congres afgelopen donderdag ontvingen de nieuwe partijen ieder een symbolische fles WEiin.
Sjaak de Olde is Manager Duurzaamheidsconsultants bij nieuwe licentiehouder Censo, waar ze bedrijven onder andere helpen met energiebesparing, congestie en verduurzaming. Hij vindt de WEii-score duidelijk en praktisch, zonder onnodige complexiteit: “De WEii-score en het bijbehorende certificaat zijn een krachtig bewijs van de behaalde verduurzamingsresultaten. Dit sluit goed aan bij onze aanpak: vanuit werkelijk energieverbruik direct stappen zetten met pragmatische oplossingen. Schouders eronder en gaan!”
Ruime verdubbeling ‘bewijs van kracht en relevantie’
John Lens, directeur van TVVL, ziet de ruime verdubbeling van WEii-licentiehouders als een moment om trots op te zijn: “Dit bewijst de kracht en relevantie van de Werkelijke Energie intensiteit indicator (WEii) als tool voor de verduurzaming van onze gebouwde omgeving. De ondertekenende partijen laten zien hoe we met elkaar de norm kunnen verleggen naar een meer transparante en datagedreven benadering van energie-efficiëntie.”
Het groeiende aantal licentiehouders bevestigt het belang van inzicht in het werkelijke energiegebruik van gebouwen. De WEii-score beoordeelt energieverbruik op een gestandaardiseerde en objectieve manier. Dit maakt het voor vastgoedeigenaren een betrouwbaar instrument om de energiebesparing en CO2-reductie van hun gebouwen en portefeuilles te monitoren.
WEii-score van waarde voor rapportage-eisen als CSRD
Dat partijen nu aansluiten, bewijst dat zowel zij als hun klanten de waarde zien van sturen op werkelijk gebruik, constateert Martin Mooij, programmamanager Paris Proof bij DGBC. Hij bemerkt dan ook dat de WEii-score steeds meer in de praktijk wordt gevraagd: “Door rapportage-eisen zoals de CSRD en binnen de portefeuille-aanpak moeten steeds meer organisaties over hun werkelijke energieverbruik en emissies rapporteren. Een WEii-certificaat afgegeven door een organisatie met WEii-licentie biedt de extra garantie dat de score objectief en betrouwbaar is vastgesteld.”
De WEii is een gezamenlijk project, waarbij DGBC onder meer het licentieproces verzorgt en TVVL de trainingen. Sinds begin 2024 kunnen marktpartijen WEii-licentiehouder worden. Alleen deze licentiehouders kunnen een gecertificeerde WEii-score afgeven in de vorm van een WEii-certificaat. Dit geeft een gebouweigenaar de zekerheid dat de gegevens over energiegebruik op objectieve en controleerbare wijze zijn verkregen.
Veel animo voor WEii-trainingen
Om licentiehouder te kunnen worden, moet minimaal één werknemer van de organisatie de officiële WEii-training hebben gevolgd. De WEii-trainingen werden dit jaar voor het eerst gegeven. In de eerste elf maanden hebben maar liefst 149 personen van 67 organisaties de training gevolgd. De eerstvolgende WEii-training vindt plaats op 17 februari.
Voor deelnemers is de training onder andere van toegevoegde waarde omdat die inzicht biedt in de uitgangspunten van de rekenmethode. Ook Marnix Balke, Senior Consultant & Project Manager bij nieuwe licentiehouder CFP Green Buildings, is enthousiast: “Met WEii-certificaten bieden we vastgoedeigenaren en ontwikkelaars een betrouwbare manier om duurzame prestaties meetbaar en vergelijkbaar te maken. Samen maken we Paris Proof haalbaar, schaalbaar en tastbaar voor de vastgoedsector.”