NWO heeft vier projecten toegekend binnen de KIC-Missie call ‘Circulaire Economie: vertrouwen, gedrag en acceptatie’. De interdisciplinaire projecten gaan onderzoek doen naar herbruikbare verpakkingen, duurzame vormen van delen en repareren, adoptie van reparatie in de elektronica-waardeketen en peer-to-peer netwerken van circulaire ketensamenwerking in de bouwsector.
Deze call valt onder de Missie hoofdlijn van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) en is tot stand gekomen vanuit de Kennis- en Innovatieagenda Circulaire Economie. Het doel van de call is om interdisciplinair onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan het versnellen en het maatschappelijk inbedden van de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Om dat te kunnen realiseren gaan technologische en sociale innovaties hand in hand.
Technologische ontwikkelingen zoals de ontwikkeling van circulaire productie- en consumptieprocessen zijn nodig, evenals een beter begrip van mogelijke nieuwe manieren van samenwerken, consumeren en zaken doen. De vier toegewezen projecten richten zich op onderzoek op het gebied van vertrouwen, gedrag en acceptatie om alle actoren in de transitie naar een circulaire economie te kunnen activeren en motiveren. In totaal kent NWO 5,2 miljoen euro toe aan de projecten. Maatschappelijke en private partners dragen daarbovenop nog eens ruim 6 ton bij aan cofinanciering.
De toegewezen projecten zijn:
Re2Pack
Hoofdaanvrager: dr. E. van Herpen, Wageningen University & Research
ShaRepair: Sharing and repairing as circular consumption practices in everyday urban life
Hoofdaanvrager: dr. M. Greene, Wageningen University & Research
Tackling ‘Fixophobia’: Improving repair practices for consumer electronics
Hoofdaanvrager: prof.dr.ir. R. Mugge, Technische Universiteit Delft
UPSCALE: Cross-linking, Tracing and Reusing Construction and Demolition Waste (CDW) across Circular Supply Networks in Construction
Hoofdaanvrager: dr.ir. P. Pauwels, Technische Universiteit Eindhoven