Zes van de top-tien verzekeringsgroepen in Nederland hebben in het laatste half jaar belangrijke verbeteringen aangebracht in hun investeringsbeleid. SNS Reaal (Vivat Verzekeringen) voerde verreweg de meeste verbeteringen door en krijgt daarom op maar liefst vijftien van de twintig maatschappelijke onderwerpen betere rapportcijfers van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Achmea en ASR halen zes respectievelijk drie hogere scores als gevolg van beleidsaanscherpingen. Dit blijkt uit de derde halfjaarlijkse beoordeling van de Eerlijke Verzekeringswijzer die vandaag gepubliceerd wordt.
Allianz, ING (NN Groep) en Legal&General halen gezamenlijk zes hogere scores. Zij verbeterden alle drie hun beleid voor vermogensbeheer. Allianz en Legal&General verbeterden zich samen op nog drie onderdelen, maar hier tegenover staan twee lagere scores, voor het bonusbeleid respectievelijk belastingen en corruptie. De overige vier verzekeraars, Aegon, APG (Loyalis), Delta Lloyd en Generali, noteren geen hogere scores.
Verwachtingen ‘
SNS Reaal, Achmea en ASR zetten de toon,’ zegt projectleider Titus Bolten van de Eerlijke Verzekeringswijzer. ‘Net als bij de vorige beoordeling een half jaar geleden, nemen zij ook nu weer het leeuwendeel van de beleidsverbeteringen voor hun rekening. Het is goed dat zij werk maken van het duurzaamheidsbeleid en dit ook aan de buitenwereld willen laten zien. Daar kunnen de andere verzekeraars een voorbeeld aan nemen. Dat wordt in toenemende mate ook door hun klanten van ze verwacht. Veel consumenten dringen er via onze website bij deze verzekeraars op aan om het beleid en de investeringspraktijk te verbeteren. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat een flink aantal verzekeraars bepaald nog niet aan deze verwachtingen beantwoordt.’
Scores
In totaal zijn er door zes verzekeraars samen 30 hogere scores gehaald ten opzichte van de vorige beoordeling. SNS Reaal (Vivat Verzekeringen) was goed voor de helft daarvan. Daarbij zitten enkele forse verhogingen. Zo scoort SNS Reaal nu een 9 voor ‘belastingen en corruptie’ waar dit eerst nog een 5 was, en een 10 voor arbeidsrechten waar ze eerst een 7 had staan. Achmea’s rapportcijfer voor natuur steeg van een 6 naar een 9, en ASR haalde de hoogste score (10) voor mensenrechten.
Op www.eerlijkeverzekeringwijzer.nl kunnen consumenten de verzekeraars (moederbedrijven en eventuele dochterondernemingen) vergelijken op de scores voor hun duurzaamheidsbeleid en de investeringspraktijk. Ook hebben zij de mogelijkheid om hun verzekeraar aan te schrijven. Zo probeert de Eerlijke Verzekeringswijzer samen met de consument de verzekeraars te bewegen tot meer verantwoorde en duurzame investeringen. De Eerlijke Verzekeringswijzer is een initiatief van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib en PAX. De onderzoeken worden uitgevoerd door Profundo.