Het kabinet kiest voor economische groei die samengaat met de verduurzaming van de economie. Hiervoor is een gezamenlijke inspanning van bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, burgers en overheid nodig. Het kabinet heeft daarom een Duurzaamheidagenda opgesteld om met de samenleving ‘groene groei’ te realiseren. De Green Deal is bij uitstek een voorbeeld van de Duurzaamheidagenda in de praktijk.
De Stichtse Rijnlanden kan dankzij de Green Deal duurzame energie uit rioolslib halen en voorziet daarmee voor een groot deel in zijn eigen energiebehoefte. Samen met de andere waterzuiveringsinstallaties in Nederland gaat het tienduizenden huishoudens van energie voorzien. Verder worden onder meer deals gesloten over 2 miljard kuub groen gas, een hele klimaatneutrale provincie, duizenden laadpalen voor elektrisch vervoer, vliegtuigen die vliegen op biokerosine en fabrieken die biomassa omzetten in energie.
Op maandag 3 oktober worden met nog tientallen andere Green Deals concrete stappen gezet naar duurzame mobiliteit, efficiënter gebruik van energie, grondstoffen en water en tot meer gebruikmaking van energie uit hernieuwbare bronnen. Deelnemende partijen zoals VNO-NCW, Stichting Natuur & Milieu, LTO Nederland, KLM, provincies en gemeenten zijn aanwezig.