Nederland speelt internationaal een sleutelrol voor multinationals als het gaat om het verlagen van de belastingdruk. Via een tiental belastingparadijzen die als financiële draaischijven opereren, kunnen bedrijven door middel van brievenbusondernemingen kapitaal wegsluizen naar een land met een lagere belastingdruk. Dit bleek recent ook weer uit onderzoek naar belastingontwijking door Starbucks, en uit het rapport Follow the Money, over Bain Capital van presidentskandidaat Mitt Romney. In beiden speelt het Nederlandse belastingklimaat een prominente rol.
Tot nu toe ontkent de Nederlandse regering dat Nederland een belastingparadijs is dat schade oplevert voor andere landen. Daarom is het goed dat buitenlandse leiders, in belangrijke economische fora als de G20-top, de druk opnieuw opvoeren door Nederland internationaal in hetzelfde rijtje te plaatsen als de Kaaiman Eilanden en andere belastingparadijzen.
“Terwijl in Europa de lidstaten de ene na de andere bezuinigingsronde ondergaan is het onbegrijpelijk dat landen als Nederland, Ierland en Luxemburg, grote bedrijven ongelimiteerd de mogelijkheid geven om minder belasting te betalen. Dit betekent dat de rest de rekening moet betalen. Dit valt steeds minder uit te leggen, daarom is het goed dat deze fiscale sluiproutes worden aangepakt”, aldus Rodrigo Fernandez, belastingonderzoeker bij SOMO.
SOMO is lid van Tax Justice Nederland, de Nederlandse tak van een groter netwerk van maatschappelijke organisaties en wetenschappers dat zich inspant om een einde te maken aan belastingontwijking en belastingparadijzen. In een aantal publicaties heeft SOMO laten zien hoe Nederland gebruikt wordt door grote buitenlandse multinationale ondernemingen om in hun thuisland en de landen waar ze economische actief zijn aan hun belastingplicht te ontkomen. Een belangrijke eis die maatschappelijk organisaties stellen, is financiële transparantie in rapportages in het kader van country-by-country reporting.