Aan het einde van ieder jaar stuurt de beleggersvereniging VEB een brief naar bestuurders en commissarissen van alle beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. Met de speerpuntenbrief laat de VEB, in aanloop naar het afsluiten van het boekjaar en de publicatie van het jaarverslag, aan bestuurders en commissarissen weten welke thema’s komend jaar bijzondere aandacht zullen krijgen in gesprekken met ondernemingen en tijdens de jaarlijkse vergadering met aandeelhouders. Een van de 6 speerpunten is de oproep aan bedrijven tot een zorgvuldige dubbele materialiteitsanalyse voor de CSRD.
“In het jaarverslag over boekjaar 2024 moeten beursvennootschappen voor het eerst rapporteren conform de CSRD. Deze Corporate Sustainability Reporting Directive moet de transparantie en de kwaliteit van de duurzaamheidsrapportages door bedrijven verbeteren. Beursgenoteerde bedrijven moeten in hun komende jaarverslagen gedetailleerder uit de doeken doen wat de impact van hun activiteiten is op zaken als broeikasgasemissies, waterverbruik en gezondheid en veiligheid van medewerkers. Ook schrijft de richtlijn voor dat ze meer openheid geven over maatregelen die bijvoorbeeld zijn genomen om corruptie en omkoping te bestrijden.
Het toverwoord is hier de zogenaamde dubbele materialiteitsanalyse (DMA). In deze analyse komen twee perspectieven op duurzaamheid bij elkaar,
1. Impactmaterialiteit (van binnen naar buiten): Welke impact heeft het bedrijf op samenleving en het milieu?
2. Financiële materialiteit (van buiten naar binnen): Welke financiële gevolgen hebben duurzaamheidskwesties voor het bedrijf?
De VEB beschouwt deze DMA als het belangrijkste deel van deze duurzaamheidsrapportage en verzoekt bedrijven dan ook om: “de materiële gevolgen, risico’s én kansen die worden geïdentificeerd (…) transparant en concreet uiteen te zetten. Bij deze rapportage hoort ook een waarheidsgetrouwe beschouwing van duurzaamheidsaspecten die nog niet (volledig) in kaart zijn gebracht.” De CSRD dwingt bedrijven meer stappen te zetten op het vlak van governance en duurzaamheid. Zij moeten hun interne processen beter in kaart brengen. Een van de doelstellingen is ook dat een ruimhartigere rapportering maakt dat de inspanningen van bedrijven op het gebied van duurzaamheid beter te vergelijken zijn. “