Van Gansewinkel Office paper voldoet aan alle eisen voor hoogwaardig kantoorpapier, maar bij de productie wordt tot 83% minder water (79 liter bij 1 pak papier) en 72% minder elektriciteit gebruikt dan bij standaard kantoorpapier. Dit blijkt uit onderzoek van het Duitse Instituut voor Energie en Milieuonderzoek (IFEU) uit Heidelberg (www.ifeu.de).
De CO2-beparing bedraagt maximaal 53%. Bovendien worden er voor Van Gansewinkel Office paper geen bomen gekapt, terwijl voor 1 pak standaard kantoorpapier tot 7,5 kg hout wordt gebruikt. Kantoorpapier wordt al veelvuldig gerecycled, maar vaak als kranten- of tissuepapier en niet als kantoorpapier. Bij de productie van hoogwaardig kantoorpapier worden nog altijd onnodig veel natuurlijke materialen gebruikt.
Op het gebied van verkoop, dienstverlening en distributie wordt exclusief samengewerkt met Océ, een van ’s werelds grootste leveranciers op het gebied van documentbeheer en printen voor professionals.
Het Cradle to Cradle-proces
Van Gansewinkel Office paper is wereldwijd het eerste kantoorpapier met een Cradle to Cradle-certificering. Van Gansewinkel zamelt oud kantoorpapier in bij haar klanten en versnippert het na een scheidingsproces tot grondstoffen, die in balen worden geleverd aan de Duitse papierproducent Steinbeis. Na een duurzaam productieproces leveren Van Gansewinkel en partner Océ het 100% gerecyclede papier weer aan bij hun klanten, waar het na gebruik ook weer ingezameld wordt. Zo sluit Van Gansewinkel de ‘cirkel’. Met het unieke papier kunnen organisaties op een eenvoudige, tastbare manier hun footprint verbeteren.
Bij de productie van kantoorpapier worden vaak chemicaliën gebruikt om inkten te verwijderen. Voor Van Gansewinkel Office paper voert Steinbeis echter een proces waarbij enkel milieuvriendelijke materialen worden ingezet.
Van Gansewinkel Office paper is het eerste Cradle to Cradle-product dat Van Gansewinkel op de markt brengt. Bij Cradle to Cradle dient afval als grondstof voor nieuwe producten. Dit principe sluit aan bij de visie ‘Afval bestaat niet’ van Van Gansewinkel.
Van Gansewinkel is zowel betrokken bij de designfase van producten als bij de terugname van producten aan het einde van de eerste levensfase. Met haar kennis van materialen, recyclingprocessen en logistieke systemen is de onderneming in staat cycli sluitend te maken en afval een tweede leven te geven als grondstof.