Waar veel bedrijven gebruik maken van plastic hoezen om bloemen, koos Van Egmond Matricaria vorig jaar voor papieren exemplaren. Welke voordelen biedt dit en wat zijn de ervaringen met het gebruik? We vragen het Johan van Egmond, tweede generatie kweker van het familiebedrijf in Bleiswijk.
Van Egmond kweekt al bijna 40 jaar matricaria’s, snijbloemen met een overdaad aan gele of geelwitte bloemknopjes en de bekende kruidige geur. Ze zijn jaarrond beschikbaar. “Onze producten worden vooral gebruikt als bijstekers in boeketten, dus de hoezen gaan er bij de bloemist van af”, legt Van Egmond uit. “De leverancier van onze hoezen kwam met de vraag of papieren exemplaren niet iets voor ons zouden zijn. Ook klanten vroegen erom. Daarom hebben we als bedrijf vorig jaar de beslissing genomen om over te gaan.”
Duurzamer en natuurlijkere uitstraling
Wat zijn de voor- en nadelen van papier? “Het grote voordeel is dat het duurzamer is met het oog op afvalverwerking. Uit navraag bij Renewi bleek dat met name bedrukt plastic niet meer hoogwaardig hergebruikt kan worden We vroegen ons ook af hoe het met de verteerbaarheid zat, mochten de materialen onverhoopt in de natuur terechtkomen. We hebben zelf de proef op de som genomen en een plastic en een papieren hoes voor acht weken in onze teeltgrond begraven. De uitkomst ervan was duidelijk: zoals verwacht verteerde plastic niet, papier wel – nog niet volledig in deze korte tijd – maar het proces was al flink gevorderd.” De kweker noemt daarnaast een meer natuurlijke uitstraling als voordeel van papier. “De presentatie speelt toch ook een belangrijke rol. Bovendien helpt het bij het afvoeren van vocht. Bij plastic wordt het toch een beetje ‘zweterig’ allemaal.”
Papier wel duurder dan plastic
Een belangrijk nadeel zijn de kosten: papier is ongeveer 70% duurder dan plastic. “Bij ons valt dat relatief gezien nog mee, omdat er 25 takken in een hoes gaan. Maar als dat slechts enkele takken zijn, wordt dat natuurlijk een ander verhaal”, aldus Van Egmond . Klanten moesten in het begin een beetje wennen aan het feit dat de bladeren van de bloem niet meer zichtbaar zijn. “Maar over het algemeen zijn de reacties heel positief. We kregen zelfs een berichtje van een bloemist uit Engeland die heel enthousiast is over de papieren hoezen en aangeeft dat het materiaal makkelijker te verwerken is.” Een laatste nadeel is dat papier kreukgevoeliger is. “Je pakt het vast en het is al gekreukt, bij wijze van spreken. Daar heb je bij plastic geen last van.”
Volgende stap: hoezen van bamboe
Van Egmond Matricaria is alweer bezig met de volgende stap, die ook tegen kreukgevoeligheid uitkomst kan bieden: bamboe. “Het lijkt op papier, maar is veel bestendiger qua kreukvorming. En nog duurzamer, omdat een bamboeplant veel sneller groeit dan een boom. In zes tot acht maanden is het al bruikbaar. Bovendien zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Volgend jaar nemen we de eerste hoezen van bamboe in gebruik.”
Heeft Van Egmond nog tips voor andere kwekers? “Ik denk het slim is om er gewoon open in te staan. Er was best veel kritiek onder kwekers op papieren hoezen, maar het is belangrijk om ook met de laatste ontwikkelingen mee te gaan.”