Van maandag 17 maart tot en met zaterdag 22 maart laten ondernemers, wetenschappers en overheden zien hoe Nederland stappen zet naar een toekomst zonder afval.
In 2050 wil de Nederlandse regering een volledig circulaire economie: afval bestaat dan niet meer, want alles kan opnieuw worden gebruikt. Dat is goed voor het klimaat en milieu, en goed voor de strategische onafhankelijkheid van Nederland. De afgelopen jaren nam het verbruik van grondstoffen alleen weer toe, blijkt uit nieuw onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Van maandag 17 maart tot en met zaterdag 22 maart laten duurzame doorzetters uit heel de samenleving zien hoe anders omgaan met grondstoffen wél kan. De tiende editie van de Week van de Circulaire Economie barst van de initiatieven, bedrijven, overheden en kennisinstituten die de weg banen voor anderen om op een nieuwe manier te gaan denken over keuzes die zij als vanzelfsprekend beschouwen. Van duurzame AI en biobased bouwen met Friese hennep tot jongerenprogramma’s over leren repareren.
De Week van de Circulaire Economie wordt dit jaar voor de tiende keer georganiseerd door Het Versnellingshuis en het programma is voller dan ooit – met meer dan 275 evenementen en 120 deelnemers door heel het land. Van primeurs, workshops en debatten tot excursies voor (beginnende) ondernemers én consumenten, de Nationale Circulaire Conferentie en natuurlijk de uitreiking van de Circular Awards. Centraal staat doorzetten op de route naar circulariteit, voor iedereen die al verschil maakt of op zoek is naar de manier om te starten.
Volgens Antoine Heideveld, medeoprichter van Het Versnellingshuis, is dit hét moment om door te pakken. “Het PBL-onderzoek laat zien dat er werk aan de winkel is, maar ook dat Nederland voorop loopt in circulaire innovatie. Die vindingrijkheid zien we terug bij de vele ondernemers in de Week, van biobased bouwen met Friese hennep tot een hypermoderne spinnerij met oud textiel. Door nu samen te investeren in circulair ondernemerschap, verkleinen we niet alleen onze ecologische voetafdruk, maar versterken we ook de concurrentiepositie van Nederland en maken we ons minder afhankelijk op geopolitiek vlak.”
Afvalvrije opening in Eye Filmmuseum
De officiële opening van de Week van de Circulaire Economie op maandag 17 maart in Eye Filmmuseum is een feest voor circulariteit en wordt georganiseerd door CIRCL Movement. Afvalvrij dankzij PreZero en de hosts dragen unieke ECOPOLITAN-jurken van Map. Op het programma staan inspirerende sprekers, waaronder Steven van Eijk (Speciaal Regeringsvertegenwoordiger Circulaire Economie) en Dieuwertje Vorstenbosch (THIS IS FREE FASHION), praktische tips voor het organiseren van circulaire evenementen en de filmvertoning van ‘The Peanut Butter Falcon’.
Nationale Conferentie Circulaire Economie & Circular Awards
Op donderdag 20 maart vindt in Leeuwarden de zevende editie van de Nationale Conferentie Circulaire Economie plaats, georganiseerd door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eén van de hoogtepunten is de lancering van de Nationale Vereniging Circulaire Economie (NVCE). Daarnaast gaan vertegenwoordigers van het Rijk en de regio in gesprek over samenwerking, kun je deelnemen aan interactieve sessies en worden traditiegetrouw de Circular Awards uitgereikt en de Circular Hero 2025 bekendgemaakt.
Enkele hoogtepunten uit het programma:
- Circula-wattes?! Studenten, docenten en medewerkers kunnen hun vaardigheden bijscholen bij drie ROC’s in Groningen, ontdek de toekomst van wonen, interieur en meubeldesign tijdens het HMC Circulair Festival in Amsterdam en krijg je een voorproefje van de 5-dagdelen durende opleiding Meubelrevitalisatie voor Kantoormeubilair in Utrecht.
- Ga op de Club Coffee bij Avans Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch of leer bij Fontys Hogeschool in Eindhoven over de toekomst van plantaardig eten en duurzame AI.
- Verken circulaire hotspots en maak een rondvaart door de Amsterdamse circulaire haven, volg inspiratietours Textiel Transformatie en Voedsel Revolutie bij The New Farm in Den Haag, bezoek de transformatie van een oude militaire school in Laren, ga op bouwexpeditie in Venlo of ontdek waarom Friesland circulaire koploper in Europa is.
- Liever zelf aan de slag? Leer circulaire evenementen organiseren en krijg grip op je bouwafval in Vlaardingen. Volg workshops rond hergebruik en reparatie bij de opening van het nieuwe circulaire centrum UP in Utrecht of start een beginnerscursus bij één van de locaties van circulaire bouwmarkt en educatieve houtwerkplaats Buurman.
- Duik in de toekomst van textiel en ontdek onder meer de geheimen van een capsule garderobe, neem een kijkje in het circulaire atelier van Decathlon of bezoek Spinning Jenny, een hypermoderne spinnerij met oud textiel.
- Smaakt dat naar meer? Schuif aan bij het verspillingsvrije diner in Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. Proef upcycled ingrediënten bij FoodValley in Wageningen en ontdek hoe de voedselindustrie verandert en bezoek in Rotterdam het BlueCity Lab, het eerste circulair verbouwde biolab ter wereld en de circulaire pastafabriek van Gabanna Foodworks.
Bekijk het volledige programma op www.
Beeld: rondleiding bij circulaire sokkenfabrikant Sox2Sox, gevestigd in The New Farm in Den Haag. Een plek voor Haagse maakbedrijven op het gebied van (voedsel)productie, sociale impact en circulaire economie. Credits: Hugo de Wolf