De VBDO hield 32 AEX-bedrijven tegen het licht die een productieketen hebben. Financiële concerns, ICT bedrijven en uitzendorganisaties bleven bijvoorbeeld buiten schot omdat die minder te maken hebben met toeleveranciers. Unilever scoorde op de ‘meetlat’ 25 van de maximaal 39 te behalen punten. De andere drie bedrijven scoorden slechts één of twee puntjes minder. ,,Deze vier staken echter met kop en schouders uit boven de rest,” aldus juryvoorzitter Jan van der Kolk. Unilever onderscheidt zich met name op het punt dat het actief is in de totale keten.
Volgens de VBDO is het op orde zijn van de productieketen van toenemend belang omdat bedrijven steeds meer uitbesteden. Dat brengt grote bedrijfsrisico’s met zich mee. Welk gerenommeerd concern wil bijvoorbeeld betrapt worden op kinderarbeid of ernstige milieuvervuiling bij een van de leveranciers. Dat kan leiden tot een consumentenboycot of inzakkende aandelenkoersen. ,,Ketenbeheer is ‘good for business’,” sprak David Green namens Shell.
De bedrijven werden onder andere de maat genomen door te kijken in hoeverre de raad van bestuur verantwoordelijk is voor wat er in de keten allemaal gebeurt. Ook niet onbelangrijk is hoe vanuit de hoofdkantoren invloed wordt uitgeoefend op de omstandigheden bij toeleveranciers en wat er gebeurt als die zich niet aan de gewenste normen houden. Voor de beoordeling is alleen gekeken naar openbare informatie, dus in financiële jaarverslagen, duurzaamheidsverslagen en op websites.
Namens Unilever nam vanmiddag in Amsterdam manager duurzaamheid Chris Dutilh de Award in ontvangst. Hij voelt de prijs als een ‘stimulans om door te gaan’. Tevens wees hij erop dat het woord ‘beheer’ hem een te statische indruk maakt. ,,Het gaat er om dat we het dag in dag uit morgen beter doen dan vandaag. Daarin willen we ons samen met onze 10.000 leveranciers verder in ontwikkelen. De uitdaging is om de aandacht voor dit proces continu op een hoog niveau te handhaven.”