In het rapport wordt Unilever’s dochter Hindustan Lever Limited (HLL), verreweg het invloedrijkste bedrijf op de Indiase theemarkt, er onder meer van beschuldigd op haar eigen Davershola plantage in de deelstaat Tamil Nadu de werknemers zo slecht te betalen dat de ondervoeding van hun kinderen sterk toeneemt. Een of twee keer vis of vlees per week is niet meer betaalbaar, evenals regelmatig groenten of linzen.
Ook neemt de baanonzekerheid toe: het voorbeeld wordt gegeven van een arbeidster die na acht jaar als ”losarbeider’ voor HLL nog geen vaste baan heeft. Een conflict over land tussen Unilever/HLL en hun inheemse ‘buurgemeenschappen’ leidt op instigatie van HLL tot de vernieling van hun gewassen en huizen.
Volgens ActionAid moeten Unilever en haar dochter Hindustan Lever onder meer: fair trade principes hanteren voor al haar handel met producenten on ontwikkelingslanden, een eerlijke prijs betalen en met vakbonden en andere belanghebbenden onderhandelen over het stabileren van de prijs van thee.
Een aanbevelingen van ActionAid aan de Britse regering is om ”zorgplicht” (duty of care) aan alle directeuren van bedrijven op te leggen die hen wettelijk verantwoordelijk maakt voor hun invloed op alle stakeholders inclusief de arbeiders.