ABN Amro, KPN, Philips – bij de AEX-fondsen -en Eriks, Fornix, Fugro, Nutreco – bij de ‘overige’ fondsen – vielen buiten de prijzen. De relatief jonge pakketvervoerder TPG kreeg ook de prijs voor de beste financiële website voor beursgenoteerde bedrijven.
Het Financieele Dagblad heeft de prijs in 1954 in het leven geroepen om een bijdrage te leveren aan de stimulering van een betere financiële publiciteit.
De jury van de Sijthoff-prijs is bijzonder te spreken over de transparante verslaggeving over de risico’s die de onderneming loopt. ‘Het is een van de weinige bedrijven die uitgebreide gevoeligheidsanalyses verschaffen. Het is een uitgebreid verslag, dat de financiële resultaten goed toelicht. Er is veel aanvullende informatie, zodat de lezer zich goed kan oriënteren op de activiteiten van de onderneming en het krachtenveld van concurrenten en markt’.
Natuurlijk signaleren de beoordelaars enkele zwakke punten in de verslaggeving. Zo is er hard gezocht naar concrete financiële doelstellingen. Blinkt de presentatie van de jaarrekening niet uit in overzichtelijkheid. En ook vraagt de jury zich af waarom het jaarrapport zo dik moest zijn.
Winnaar bij de ‘kleinere fondsen’ Océ biedt volgens de jury een sterke risicoparagraaf, waarbij enkele risico-elementen zijn gekwantificeerd. Verder wijst de commissie op de uitgebreide strategieparagraaf met een duidelijk onderscheid tussen de korte-, middellange- en langetermijnambities. Waardering was er ook voor het informatieoverzicht over de markten waarin het bedrijf actief is en waarbij klantensegmenten en concurrenten per productgroep worden genoemd.
Kritische noten kraakt de jury over het ontbreken van een concrete winstverwachting voor dit jaar. Ook had de jury meer inzicht willen hebben in de gevolgen van afstoting van de lease-activiteiten en schiet de toelichting op de jaarrekening op punten tekort.