Een van de grootste producenten op het gebied van processors en chips, het Amerikaanse bedrijf Intel, heeft haar ambitieuze plannen bekend gemaakt. In 2022 kondigde Intel haar netto-nul doel aan om broeikasgasemissies van haar wereldwijde activiteiten tegen 2040 terug te brengen. Nu gaan ze een stap verder en zegt Intel toe om samen met haar waardeketen te werken aan een broeikasgasuitstoot van netto-nul upstreamin 2050. Om te laten zien hoe Intel van plan is om deze doelen te bereiken, heeft Intel het Climate Transition Action Plan (CTAP) gepubliceerd.

“Ons Climate Transition Action Plan biedt de routekaart voor hoe we deze cruciale doelen zullen bereiken. Het toont onze inzet om duurzaamheid te integreren in onze kernactiviteiten, veerkracht op te bouwen in onze activiteiten en waardeketen, en het stimuleren van innovatie”, zegt Todd Brady, Chief Sustainability Officer bij Intel.

Todd Brady is de Chief Sustainability Officer van Intel. Hij is van oorsprong een ingenieur en kreeg in 1995 zijn eerste opdracht bij Intel om luchtemissies van alle fabrieken in kaart te brengen. Al meer dan twee decennia heeft Intel ambitieuze doelen om broeikasgassen te reduceren om energie te besparen en de uitstoot te minimaliseren.

Het CTAP

“Intel’s Climate Transition Action Plan (CTAP) legt onze klimaatstrategie en doelen vast, en schetst de routekaart en het pad voorwaarts om onze klimaatvoetafdruk te verminderen en uiteindelijk te komen tot nettonul broeikasgasemissies.

Als organisatie geloven wij erin dat het verstrekken van een gedetailleerd, samenhangend en transparant plan om netto-nul broeikasgasemissies te bereiken gunstig is voor Intel en onze stakeholders. Duurzaam ondernemen is al lange tijd een prioriteit voor Intel en we zijn er trots op om te delen hoe we van plan zijn om broeikasgasemissies netto-nul te maken en de risico’s van klimaatverandering tijdens dit proces te beperken.

Het CTAP bestaat uit korte-, middellange-, en lange termijn plannen. We beschouwen het kortermijn doel als het uitvoerbare plan of onze huidige focus en pad om doelen op de langere termijn te bereiken.”

Uitdagingen

Het verlagen van broeikasgasemissies is een van de meest gecompliceerde uitdagingen van de halfgeleiderindustrie vanwege de energie die nodig is om chips te maken en de unieke chemische vereisten van de productieprocessen. Deze complexiteit wordt verergerd door het feit dat het ecosysteem van de halfgeleiders ook wereldwijd moet uitbreiden om aan de groeiende vraag naar chips te voldoen.

Samenwerking is cruciaal

Het CTAP gaat over alle 3 scopes. Intel heeft directe broeikasgasemissies van haar activiteiten (Scope 1) en indirecte emissies door het gebruik van elektriciteit (Scope 2). Onder Scope 3 valt de aanvoer van grondstoffen door leveranciers en het gebruik van zijn chips en andere producten. Deze laatste Scope is de grootste bron van broeikasgasemissies van het bedrijf.

“Daarom vereist het uitvoeren van ons stappenplan om onze broeikasgasreductiedoelstellingen te behalen een immense samenwerking binnen onze waardeketen, inclusief leveranciers, branchegenoten en klanten. Behalve voor onszelf hebben wij daarom ook normen en eisen opgesteld voor onze ketenpartners. Elk jaar vragen we een deel van de toeleveranciers met een grotere impact om informatie over hun strategieën, doelen en programma’s met betrekking tot klimaatverandering via de CDP Climate Change Questionnaire.

We eisen van onze toeleveranciers dat ze ten minste één broeikasgasreductiedoel stellen en dit rapporteren via het CDP. Of een toeleverancier aan deze klimaatgerelateerde rapportageverplichtingen voldoet, is bepalend voor zijn rapportcijfer en of hij in aanmerking komt voor de prijs- en erkenningsprogramma’s voor toeleveranciers.

Van onze toeleveranciers en hun toeleveranciers verwachten wij dat zij zich houden aan de Intel Gedragscode, het leveranciersbeleid van Intel en de RBA Gedragscode. De RBA Code beschrijft milieunormen voor de industrie, inclusief specifieke aspecten met betrekking tot klimaatverandering en energie.”

100% hernieuwbare elektriciteit in 2030

“Zoals al eerder gezegd is het bereiken van netto-nul broeikasgasemissies een van de meest complexe uitdagingen waar onze industrie voor staat. Echter, onze industrie staat bekend om het aanpakken van gecompliceerde uitdagingen. Terwijl het wereldwijde landschap en onze technologie zullen blijven veranderen, zal Intel zich blijven inzetten voor de acties die nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken en om onze klimaatdoelstellingen te behalen. Uiteindelijk is het Intels visie om met de gehele technologie-industrie netto-nul broeikasgasuitstoot te bereiken.

Het eerste doel dat wij met het CTAP willen behalen is in 2030 wereldwijd 100% werken met hernieuwbare elektriciteit. We liggen op koers om in 2023 wereldwijd 95% hernieuwbare elektriciteit te halen en 100% hernieuwbare elektriciteit te behouden in de VS, de EU, Israël en Maleisië. We willen onder andere ook energiebesparingsprojecten implementeren, waaronder projecten om de energie-efficiëntie van procesinstrumenten en facilitaire apparatuur te verhogen.