De klok tikt voor het Nederlandse bedrijfsleven: gebouwen zijn een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot, en de tijd dringt om maatregelen te nemen. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) moeten bedrijven stappen gaan ondernemen om te voldoen aan de EU-richtlijn voor energie-efficiëntie in gebouwen. Hiervoor heeft de Nederlandse overheid subsidies beschikbaar gesteld die bedrijven kunnen aanvragen wanneer zij bepaalde maatregelen implementeren. De EU-richtlijnen zijn voornamelijk bedoeld voor grote ondernemingen, overheidsgebouwen en eigenaren van utiliteitsgebouwen. Maar ook voor kleinere bedrijven zijn de subsidies beschikbaar en is het belangrijk om over deze besparende investeringen na te denken.
Renovatiemaatregelen zoals het installeren van een efficiënter verwarmingssysteem of het isoleren van een gebouw kunnen aanzienlijke kosten met zich meebrengen. Deze uitgaven vormen een uitdaging voor bedrijven, vooral nu zij al te maken hebben met hoge kostendruk, snelle technologische veranderingen en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten
Om bedrijven te helpen met investeren in de renovatie van niet-residentiële gebouwen zoals kantoren, magazijnen en fabrieken, heeft de overheid de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) geïnitieerd. Deze subsidie ondersteunt investeringen in zonneboilers, biomassaketels, warmtepompen en andere innovatieve hernieuwbare energietechnologieën.
“Uit onderzoek van reichelt blijkt dat 32 procent van de Nederlandse bedrijven gefrustreerd is door te hoge energiekosten.” zegt Tobias Thelemann, Product manager voor Mechanische Componenten en Elektrische Installaties bij reichelt. “Bovendien geeft 42 procent aan dat deze kosten hun concurrentiepositie bedreigen.” Dit onderstreept de noodzaak om nu actie te ondernemen en te profiteren van financiële voordelen.
1. Plan een energieaudit
Om te weten waar je als bedrijf je energieverbruik kunt optimaliseren, is een grondige audit nuttig en daarnaast sinds 1 januari 2023 de periodieke energie-auditverplichting (EED) is ingesteld. Een energieaudit die wordt uitgevoerd door gekwalificeerde specialisten zoals een energie-efficiëntiedeskundige kan echter duur zijn. Daarom biedt de RVO ondersteuning aan voor de inspectie van niet-residentiële gebouwen.
2. Zorg voor goede isolatie
Degelijke isolatie van gebouwen is een doorslaggevende factor voor het verhogen van de energie-efficiëntie. In een onderzoek in opdracht van reichelt elektronik in 2022 was 30 procent van de Nederlandse bedrijven het erover eens dat het isoleren van gebouwen de belangrijkste stap is op weg naar energiebesparing. Het RVO geeft aan dat in 2024 ongeveer 82 procent van de daken, 74 procent van de gevels en 65 procent van de vloeren in Nederland geïsoleerd zijn. Vooral de isolatie van muren, daken en ramen en de vervanging van buitendeuren en poorten worden hier in Nederland gestimuleerd. Bij het gebruik van biobased isolatiemateriaal zoals hout, vezelhennep en vlas wordt er zelfs een extra bedrag per vierkante meter aan subsidie toegekend.
3. Optimaliseer de verwarming
Bedrijven kunnen subsidies aanvragen voor het optimaliseren van verwarmingssystemen die ouder zijn dan twee jaar. Voor systemen op fossiele brandstoffen geldt dat ze niet ouder mogen zijn dan twintig jaar. De subsidie kan gebruikt worden voor het vervangen van verwarmingspompen, het aanpassen van de aanvoerluchttemperatuur of het pompvermogen, en het verlagen van de retourluchttemperatuur in het gebouw.
Daarnaast kunnen bedrijven subsidies krijgen voor het isoleren van leidingen. Ook voor het installeren van paneelverwarmingen, lage temperatuur-radiatoren of warmteopslagunits is er een subsidie beschikbaar. Net zoals het vernieuwen of optimaliseren van meet- en regeltechnologie voor verwarmingssystemen. Intelligente besturing van verwarmings- en klimaatsystemen kan aanzienlijke besparingen opleveren.
De subsidie dekt ook grootschalige werkzaamheden aan de gebouweninfrastructuur, zoals de aanleg, ombouw of uitbreiding van distributienetwerken voor verwarming en koeling, inclusief de aansluiting daarop.
Energie Award
Met dit uitgebreide steunpakket voor bedrijven geeft de overheid bedrijven een vliegende start met investeringen om de energie-efficiëntie te verhogen. Nederland heeft zelfs de EZK Energie Award geïnitieerd, welke jaarlijks uitgereikt wordt door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) tijdens het EZK Energie Event. Deze award erkent bedrijven en organisaties die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing en efficiëntie. Naast erkenning wordt er ook een beloning uitgereikt.
Energie-efficiënte systemen besparen kosten op de lange termijn en bieden daardoor een belangrijke bescherming tegen stijgende energieprijzen. Door de energievraag te verminderen, kunnen energie-efficiënte systemen helpen de energiemarkt te stabiliseren.
Dit kan prijsschommelingen verminderen en zorgen voor meer voorspelbare energieprijzen.