Het gebouw in Veenendaal, gerealiseerd door VolkerWessels, is de eerste in een reeks van groene gebouwen die TNT als onderdeel van haar wereldwijde milieuprogramma Planet Me wil gaan gebruiken. Het post- en expressbedrijf streeft er naar om de CO2-uitstoot van alle panden, drie miljoen m2 onroerend goed en verspreid over 65 landen, drastisch te verlagen.
Er zijn tal van creatieve oplossingen bedacht door VolkerWessels om het distributiecentrum, dat in oktober 2008 werd opgeleverd, zo duurzaam mogelijk te maken. Het ontwerp is er op gericht om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten, waardoor minder kunstlicht nodig is. De energie die nodig is, wordt op duurzame wijze door het gebouw zelf opgewekt. Meer dan 300 zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in energie. Verwarming en koeling vinden plaats door grondwater op te pompen.
Verder wordt het regenwater opgevangen in een vijver om daarmee de eco-toiletten te spoelen, is er gekozen voor energiezuinige koffieautomaten, is het meubilair recyclebaar, is de bestrating van tweedehands klinkers en staan er grotere containers voor papier en restafval zodat ze minder vaak hoeven te worden geleegd.
De combinatie van al deze technieken en maatregelen in één bedrijfspand is bijzonder en resulteert in een energiebesparing van ruim 70 procent.
“Labels en certificeringen zijn voor TNT geen doel op zich”, zegt Flip Verwaaijen, directeur TNT Real Estate. “Wel zijn ze van belang om meer en nog duurzamere vastgoedontwikkelingen te stimuleren en onze leveranciers hierop aan te sturen”.
GreenCalc+
De duurzaamheid van een gebouw wordt in GreenCalc+ uitgedrukt in één getal, de milieu-index. Hierbij wordt het gebouw beoordeeld op de milieubelasting ten aanzien van energiegebruik, watergebruik en materiaalgebruik. Gebouwen die gerealiseerd zijn in 1990 hebben een milieu-index van ongeveer 100. Huidige ‘standaard’ gebouwen hebben een milieu-index van ongeveer 160 – 170. Er wordt gesproken over echt duurzame gebouwen bij een index die boven de 200 ligt.