,,We moeten verhinderen dat we over tien jaar nog steeds aan het praten zijn over het voorkomen van ontbossing en verdwijnende ijskappen”, aldus de topman in een interview met het ANP. Daarbij moeten topmensen uit het bedrijfsleven, wereldleiders en andere betrokkenen een actiemodel ontwikkelen. Hendriks: ,,Wat gaan we er nou aan doen met zijn allen?”

De Club van Rome, waarvan Philips een van de oprichters is, kwam in Kopenhagen bij elkaar om te werken aan een verklaring. De Club van Rome wil milieuministers die bij die conferentie in december aanwezig zijn, hiermee een lijst aandachtspunten meegeven. Zo roept de Club op het milieu een belangrijke plaats te geven in de economie, waarbij op bijvoorbeeld het verwijderen van koolstofdioxide uit de lucht een werkelijke waarde wordt geplakt.

Grenzen aan Groei

In 1972 publiceerde de Club het rapport Grenzen aan Groei. Het rapport vormt nog altijd de leidraad van de milieubeweging. De clubleden denken dat de grens van de groei halverwege deze eeuw bereikt wordt. De topman vindt dat er ,,gerichte processen in beweging moeten worden gezet”.

Dé oplossing is er niet, maar een deel ervan ligt in de bewustwording van mensen en bedrijven. ,,Europa is het continent waar het meest aan milieubewustzijn wordt gedaan”, aldus Hendriks. Maar volgens hem is er voor bedrijven, overheid en consumenten nog een wereld aan slagen te halen. ,,Daarmee kun je je ook onderscheiden.”

Rolmodellen

Een grote rol spelen volgens de topman rolmodellen, die laten zien hoe het beter kan. Bovendien moeten mensen het idee hebben dat het hen zelf wat oplevert. Hendriks: ,,Een vader die tegen zijn kinderen continue zegt dat ze het licht uit moeten doen, bereikt weinig. Maar een vader die zijn kinderen laat meeprofiteren van de besparing die het uitdoen van lichten oplevert, loopt voortdurend in het donker.”

Aan het proces van bewustwording kunnen spaarlampen en led-verlichting een belangrijke bijdrage leveren. Na september 2012 zullen in de Europese Unie geen gloeilampen meer verkocht worden. Deze lampen zijn veel zuiniger, waarbij de led het volgens experts op den duur volledig gaat overnemen van de spaarlamp.

Led

Een led heeft een veel langere levensduur dan de spaar- en de gloeilamp. Daarnaast bespaart de lamp ongeveer 80 procent energie ten opzichte van een gloeilamp. ,,Bovendien kunnen we gemakkelijker spelen met licht als we leds gebruiken in plaats van gloeilampen”, aldus Hendriks.

Volgens Hendriks richten steeds meer bedrijven zich op duurzaamheid en milieu. ,,We moeten onze eindige hulpbronnen met steeds meer mensen delen, door de opkomende ontwikkelingslanden.” Bovendien kan een bedrijf op die manier meer concurrerend worden. Met minder energie, minder materiaal en een slimmer productieproces kan goedkoper en duurzamer worden geproduceerd.

Als ’s werelds grootste lichtproducent is Philips druk bezig in te spelen op de hang naar meer zuinige verlichting, zowel bij bedrijven als bij consumenten. Hendriks: ,,Na de zon geeft Philips het meeste licht op aarde en dat willen we graag zo houden.”