De Europese Commissie heeft aangekondigd dat de Thorizon One, een gesmoltenzoutreactor ontwikkeld door de Frans-Nederlandse scale-up Thorizon, geselecteerd is door de European Industrial Alliance on SMRs. De reactor levert 100 MW aan flexibele energie – genoeg om 250.000 huishoudens of een datacenter van stroom te voorzien – en kan industriële warmte leveren bij 550°C. Tijdens dit proces wordt langlevend kernafval afgebroken en gebruikt als brandstof.
Een sterk teken van vertrouwen uit Europa
De selectie van Thorizon One als een van de negen toonaangevende projecten uit 22 inzendingen benadrukt de steun van de Europese Unie voor deze geavanceerde technologie. Het is de eerste gesmoltenzoutreactor die in de selectie is opgenomen, naast andere Gen IV-projecten zoals die van newcleo en een consortium van SCK-CEN en Ansaldo Nucleare. Daarnaast werden zes SMR’s gebaseerd op bestaande Gen III- waterreactortechnologieën geselecteerd, waaronder Nuward (EDF), Rolls-Royce SMR en NuScale VOYGRTM. De gekozen projecten zullen profiteren van de ondersteuning van de Technische Werkgroepen van de Alliantie, die zich richten op essentiële thema’s zoals brandstofontwikkeling, R&D, nucleaire veiligheid, toeleveringsketen en financiering.
Gesmoltenzoutreactoren: de meest duurzame nucleaire technologie
Thorizon streeft ernaar een centrale rol te spelen in de Europese energietransitie, met als doel om tegen 2032 de eerste operationele gesmoltenzoutreactor op het continent te realiseren. Deze reactor zal lokale, flexibele en schone energie leveren en tegelijkertijd de duurzaamheid en publieke acceptatie van kernenergie bevorderen. Gesmoltenzoutreactoren worden door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) erkend als revolutionair, dankzij hun voordelen op het gebied van industriële warmtevoorziening, hun intrinsieke veiligheid—wat kosten kan verlagen—en hun circulaire brandstofgebruik, waarmee ze andere nucleaire technologieën overtreffen.
Hoewel het concept van gesmoltenzoutreactoren al in de jaren 60 in de Verenigde Staten werd aangetoond, zijn deze reactoren nog niet op commerciële schaal gerealiseerd. Thorizon loopt voorop in deze ontwikkeling door een modulaire reactorkern te bouwen met verwisselbare cartridges gevuld met gesmolten zout. Hiermee worden traditionele uitdagingen zoals corrosie en brandstoftransport succesvol aangepakt.
Een Europees project dat nucleaire expertise en high-tech innovatie combineert
Thorizon, een spin-off van het Nederlandse nucleaire instituut NRG, bouwt aan een Europese toeleveringsketen rond gesmoltenzoutreactoren. Het bedrijf maakt optimaal gebruik van het uitgebreide expertise van gevestigde nucleaire bedrijven, terwijl het samenwerkt met hightechfabrikanten die gespecialiseerd zijn in het opschalen van geavanceerde producten. Tot de belangrijkste partners behoort Orano, een internationaal erkende groep met unieke expertise op het gebied van de valorisatie van nucleaire materialen, die brandstof wil ontwikkelen voor gesmoltenzoutreactoren. Daarnaast wordt de ontwikkeling van Thorizon ondersteund door Tractebel, een wereldwijd ingenieurs- en adviesbureau in de nucleaire, energie- en infrastructuursectoren. Nucleaire operators zoals EDF, wereldleider op het gebied van koolstofarme energie, en EPZ, exploitant van de Nederlandse kerncentrale Borssele, ondersteunen het project en leveren al in een vroeg stadium operationele expertise. VDL Groep, een grote industriële speler en belangrijke leverancier van ASML, is een strategische partner in de ontwikkeling van prototypes.
Andere hightech productie- en ingenieursbedrijven die betrokken zijn in dit stadium zijn onder andere Boccard, Brabetech, Demcon, Delmeco, NEM Energy, Oakridge en Schelde Exotech.
Kiki Lauwers, CEO van Thorizon, voegt toe: “We zijn enorm trots dat ons project deze bijzondere erkenning van de Europese Commissie heeft gekregen. We zijn verheugd dat de voordelen van gesmoltenzoutreactoren nu steeds meer worden gewaardeerd. Dit project heeft het potentieel om niet alleen schone energie te leveren, maar ook om een nieuwe generatie reactoren op de markt te brengen die duurzamer, intrinsiek veiliger en tegen concurrerende kosten kan worden gebouwd. We willen de Alliantie bedanken voor de steun en kijken ernaar uit om met verschillende partners en werkgroepen deze nieuwe Europese technologie samen te realiseren.”
Over de EU Industriële Alliantie voor Kleine Modulaire Reactoren (SMR’s)
De Alliantie heeft als doel de ontwikkeling, demonstratie en inzet van de eerste SMR-projecten in Europa in de vroege jaren 2030 te vergemakkelijken en te versnellen. Ze werkt via specifieke werkgroepen om de randvoorwaarden voor de ontwikkeling, demonstratie en implementatie van SMR’s te verbeteren, waaronder de revitalisering van de nucleaire toeleveringsketen. De activiteiten van de Alliantie zijn gericht op het ondersteunen van specifieke SMR-projecten en het versnellen van hun invoering op de Europese markt.
Over Thorizon
Thorizon is snel uitgegroeid van een spin-off van NRG (Nuclear Research and consultancy Group) tot een ambitieuze deep-tech start-up met kantoren in Amsterdam en Lyon. Het bedrijf beschouwt kleine modulaire kernreactoren als een ideale, stabiele en schone aanvulling op een energiesysteem waarin wind en zon belangrijke energiebronnen zijn. Thorizon heeft de ambitie om een gesmoltenzoutreactor te ontwikkelen die snel en efficiënt kan worden gerealiseerd, ‘walk-away safe’ is, en een eerste stap zet naar circulariteit door langlevend nucleair afval als brandstof te gebruiken. Het bedrijf werkt actief aan het versterken van zijn financiële positie om in de nabije toekomst een niet-nucleaire gesmoltenzoutdemonstrator te bouwen en de gedetailleerde ontwerpfase af te ronden, zodat de bouw van de eerste reactor, de Thorizon One, rond 2030 kan beginnen. Thorizon werkt samen met industriële koplopers zoals Orano, Tractebel en EDF om het ontwerp verder te verfijnen en is laureaat van het France 2030- investeringsplan voor innovatieve nucleaire reactoren.