Wat gebeurt er eigenlijk tot het moment dat bedrijven hun Net Zero-doel bereiken? Bedrijven die zich alleen richten op de langetermijnreductie van CO₂-uitstoot, vergeten vaak dat er onderweg nog steeds aanzienlijke uitstoot wordt gegenereerd. Volgens een projectie van ClimatePartner, gebaseerd op de SBTi-standaard, kan deze cumulatieve uitstoot tot wel 15 keer hoger zijn dan de huidige jaarlijkse CO₂-voetafdruk van deze bedrijven. Met een pakkende video, die de start vormt van een wereldwijde digitale campagne, richt ClimatePartner zich specifiek op bedrijven met de slogan #thewholejob. De kernboodschap: half werk is geen optie. Klimaatactie moet niet stoppen bij wettelijk voorgeschreven emissiereducties. Ook de uitstoot buiten de eigen waardeketen moet worden aangepakt om de hele klus te klaren. Financiële bijdragen aan klimaatprojecten moeten daarom parallel worden verankerd als een integraal onderdeel van de bedrijfsstrategie.
Vrijwillige klimaatactie hard nodig
ClimatePartner geeft met deze aanbeveling vervolg aan de discussies tijdens de VN-klimaatconferentie (COP29) in Bakoe. De conclusie na twee weken onderhandelingen: de wereldwijde klimaatfinancieringsdoelen worden niet gehaald zonder de massale inzet van privaat kapitaal en de vrijwillige betrokkenheid van bedrijven bij klimaatactie in de vrijwillige CO₂-markt.
“Klimaatfinanciering door de overheid alleen is niet voldoende; het is nu aan bedrijven om in actie te komen. Vermijdings- en reductiedoelstellingen zijn essentieel, maar we moeten alle middelen inzetten voor directe en allesomvattende actie. CO₂-markten zijn daarbij een waardevol instrument, zoals ook bevestigd wordt door de afspraken over Artikel 6 tijdens COP29,” zegt Moritz Lehmkuhl, oprichter en directeur van ClimatePartner.
Vrijwillige CO₂-markt in transitie
Om bedrijven te motiveren tot vrijwillige deelname, moet het vertrouwen in de vrijwillige CO₂-markt worden hersteld. Transparante en robuuste marktstructuren zijn cruciaal. De markt en individuele klimaatprojecten hebben in het verleden kritiek gekregen, maar de vrijwillige CO₂-markt ondergaat momenteel een ingrijpende transformatie. Verschillende kwaliteitsinitiatieven worden gelanceerd, en er wordt intensief gewerkt aan het verbeteren van methoden en technologieën van klimaatprojecten op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten.
Als organisatie die niet alleen de CO₂-voetafdruk van haar klanten berekent en hen adviseert over het reduceren van emissies, maar ook helpt bij het selecteren van geschikte klimaatprojecten in de vrijwillige CO₂-markt als onderdeel van een holistische klimaatactie-strategie, wil ClimatePartner bijdragen aan deze positieve ontwikkeling. De focus ligt op het vergroten van de transparantie van geselecteerde klimaatprojecten en het communiceren van de klimaatbijdrage naar de eindconsument. ClimatePartner introduceert binnenkort nieuwe producten die geleidelijk worden geïntegreerd in de campagne. De pionier in klimaatactie biedt klanten nu ook nieuwe mogelijkheden om bij te dragen aan klimaatactie, onafhankelijk van traditionele compensatiemodellen. Lees hier meer over deze ontwikkelingen.
Over ClimatePartner
ClimatePartner ondersteunt bedrijven op hun weg naar Net Zero. Al bijna 20 jaar ontwikkelt de pionier in klimaatactie oplossingen waarmee klanten vrijwillige klimaatactiedoelen kunnen opnemen in hun langetermijnstrategie. Met een flexibele aanpak die software, advies en reductieoplossingen combineert, helpt ClimatePartner bedrijven om zowel binnen als buiten hun waardeketen een actieve bijdrage te leveren aan klimaatactie – ongeacht of ze net beginnen of al ver gevorderd zijn in hun klimaatstrategie.
De branchespecifieke oplossingen van ClimatePartner dekken het volledige proces: van het berekenen van CO₂-voetafdrukken tot het opstellen en implementeren van reductiedoelstellingen. ClimatePartner ondersteunt bedrijven ook bij het financieren van wereldwijde en regionale klimaatprojecten en het transparant communiceren over hun klimaatactie. Dit omvat labels die de uitgebreide en strategische aanpak van vrijwillige klimaatactie bevestigen. ClimatePartner werkt dagelijks aan praktische en duurzame benaderingen om bij te dragen aan het wereldwijde streven naar Net Zero in 2050.
ClimatePartner werd in 2006 opgericht in München en heeft ongeveer 500 medewerkers in Den Haag, Barcelona, Berlijn, Boston, Essen, Frankfurt, Londen, Milaan, München (hoofdkantoor), Parijs, Stockholm, Wenen en Zürich. Het ondersteunt meer dan 6.000 bedrijven in meer dan 60 landen.