Vandaag op Black Friday protesteren op het Stationsplein in Leiden zo’n 30 naakte paspoppen tegen slechte arbeidsomstandigheden. De paspoppen staan symbool voor de uitgeklede makers van onze kleding. Ze houden protestborden vast met slogans over misstanden in de kledingindustrie onder het motto: Trek jij het je aan?
Solidaridad wil met deze actie benadrukken dat het noodzakelijk is om katoenboeren, arbeiders en het milieu te beschermen met solidaire wetgeving. De protestborden vertellen waarom: ‘Weg met de 60 urige werkweek’, ‘Betaal mij hetzelfde als een man’, ‘Ik eis een veilige werkplek’. Heske Verburg, directeur van Solidaridad zegt hierover: ‘Nu mág het gewoon: kleding verkopen die is gemaakt ten koste van mens en milieu. Maar dat het mag, betekent niet dat het ook kan.’
Ook Nederland kan iets doen tegen misstanden in de kledingproductie
Steeds meer jonge consumenten dragen actief bij aan een deel van de oplossing door kleding te herstellen, ruilen en door te kiezen voor tweedehands kleding. En als ze iets nieuws kopen zoeken ze duurzame merken uit en kiezen kleding die langer meegaat. Ook vragen ze in winkels hoe de kleding is gemaakt. Verburg is enthousiast over deze consumenten: “Fantastisch wat veel jongeren nu laten zien. Ze verdienen de steun van kledingbedrijven en overheden.” Volgens Verburg moeten bedrijven zorgvuldig inkopen, voldoende betalen voor een leefbaar loon en samen met hun leveranciers problemen oplossen. En de overheid kan een solidaire wet maken die bedrijven verplicht om misstanden samen met hun leveranciers te voorkomen en op te lossen.
Solidaire wet
Solidaridad is voorstander van een wettelijke zorgplicht voor duurzaam en verantwoord ondernemen zoals die momenteel door de Tweede Kamer in behandeling is. Op 2 december spreekt de Kamer er opnieuw over. Ook in Europa wordt regelgeving voorbereid. Maar het gaat traag en er is veel weerstand tegen wetgeving die marktpartijen medeverantwoordelijk maakt voor wat er bij de leveranciers gebeurt. Terwijl de markt, onder andere door het uitoefenen van continue prijsdruk, juist mede verantwoordelijk is voor het creëren van misstanden. Solidaridad roept burgers op om de petitie voor een solidaire wet te tekenen op solidaridad.nl en is actief lid van de coalitie van maatschappelijke organisaties en bedrijven die voor deze wet pleit.