Een checklist, een marketinglabel, een club van perfecte bedrijven? Tijd om al deze mythes over de B Corp certificering eens door te prikken. Want wat is B Corp eigenlijk wel, en wat ook vooral niet?

Wat B Lab – de non-profitorganisatie achter de B Corp certificering – voor ogen heeft, is ambitieus: het creëren van een wereldwijde beweging van bedrijven die laat zien dat profit en purpose hand in hand kunnen gaan. De B Corp certificering is daarbij een krachtig middel, geen doel op zich. Het is een methode die bedrijven vrijwillig omarmen om continu te werken aan een duurzamere versie van zichzelf. Met meervoudige waardecreatie als verplichte statutaire basis én een hercertificering om de drie jaar. Bovendien publiceren we in april onze nieuwe standaarden – en die leggen de lat opnieuw een stuk hoger. De B Corp-certificering is geen eindpunt, maar een richting – naar een regeneratief, inclusief en rechtvaardig economisch systeem. En om daar te komen, hebben we bedrijven van alle soorten en maten nodig. Juist in deze tijd moeten bedrijven – B Corp of niet – laten zien dat winst en positieve impact geen tegenpolen zijn, maar elkaar juist versterken.

B Lab bij Social Hub Amsterdam

B Corp zit in de lift: het aantal gecertificeerde bedrijven groeit wereldwijd al jaren. Dat is een goed teken; bedrijven voelen dat ze in actie moeten komen en de duidelijke handvatten en holistische benadering van de B Corp certificering spreken aan. Met die groei neemt ook de aandacht in de media en online toe – en dat is niet altijd zonder kritiek. Gesuggereerd wordt dat de B Corp certificering ‘niet meer is wat het was’. Hoe kan het immers anders dat grotere bedrijven als Nespresso en Albert Heijn Nederland ook het loodzware proces succesvol volbrengen?

B Lab’s missie is een economische systeemverandering versnellen en we hebben geen tijd te verliezen; wereldwijde uitdagingen als de klimaatcrisis, sociale ongelijkheid en economische instabiliteit zijn alleen maar urgenter. We moeten in actie komen, vernieuwen en samenwerken. Bedrijven spelen hierbij een cruciale rol. Dit vraagt om de inzet van bedrijven van allerlei pluimage. Kleinere bedrijven, social enterprises, en ook grotere jongens. Alleen zo kunnen wij schaal en uiteindelijk kantelpunten bereiken. De impact van grote bedrijven reikt veel verder dan de eigen organisatie; denk aan leveranciers, hun klanten en consumenten. En hoewel we een grens trekken bij sommige sectoren, willen we in principe juist zoveel mogelijk bedrijven meenemen in onze beweging. Vanuit onze grondwaarde ‘interdependence’, hebben we bedrijven liever aan boord dan buiten boord.

Het is B Lab’s taak om internationaal de integriteit van de B Corp beweging te beschermen en tegelijkertijd het potentieel van grote bedrijven optimaal benutten met oog op die zo broodnodige economische transitie. Hoe zorgen we ervoor dat we de invloed van grote bedrijven aanwenden voor daadwerkelijk positieve impact op schaal? Hoe stimuleren we bedrijven om zich publiekelijk uit te spreken als ‘force for good’, om zo inspiratie voor anderen te zijn, zonder dat deze boodschap wordt gezien als marketing? En dat de aandacht van deze ‘big few’ de intrinsieke missie en disruptieve innovaties van de overgrote meerderheid van B Corps (97% is MKB) niet overschaduwt?

Hierbij vertrouwen we op de veranderkracht van bedrijven en onze overtuiging dat Business a Force for Good zou moeten (en dat heel veel bedrijven dat al laten zien). De integriteit van onze standaard, die continue verbetering eist, ligt hieraan ten grondslag. Elke drie jaar houdt het B Corp framework op vijf kerngebieden -governance, milieu, gemeenschap, werknemers en klanten – bedrijven een spiegel voor. Wat gaat goed, wat moet beter. Het rigide en langdurige certificeringsproces zet aan tot een gestructureerde planmatige aanpak. De standaarden zijn bovendien internationaal toepasbaar. Daarmee is B Corp een steun in de rug van duurzaamheidsmanagers die voor de enorme opgave staan de veranderingen te implementeren. Dit is complex (zeker bij grote multinationals). Je moet collega’s door de hele organisatie meekrijgen, heilige huisjes afbreken, langere terugverdientijden op investeringen bevechten en statutaire wijzigingen aanbrengen. Dat is duwen en trekken, onderhandelen en verleiden. B Corp is dan de wortel en de stok. Bovendien moedigen we alle B Corps aan – eenmaal in de community – kennis te delen en samen te werken onder de noemer Collective Action.

Kritiek mag er zijn. Volgens sommigen gaat de B Corp beweging te langzaam, voor anderen juist te snel. De een vindt de stem van de movement te luid, volgens de ander mag die nog veel luider. Voor de een is de B Corp certificering te streng want de groep die echt beweegt is immers nog lang niet groot genoeg. Anderen pleiten voor veel strengere eisen waaraan slechts een handjevol bedrijven kan voldoen. Het zijn precies deze kwesties die nodig zijn om vooruit te komen maar vooral ook laten zien dat de B Corp certificering niet alles voor iedereen kan zijn. En dat is oké. Zonder wrijving geen beweging!

Geen van de 10.000 B Corps is een perfect bedrijf en het B Corp framework is zeker niet onfeilbaar. B Lab blijft, net als de bedrijven die het certificeert, voortdurend leren en verbeteren (het woord Lab zegt genoeg). Onze nieuwe standaarden gaan de lat hoger leggen. Waar in het huidige geopolitieke speelveld regelgeving juist wordt afgezwakt en duurzaamheidsambities afbrokkelen, blijft B Corp voor bedrijven onveranderd een kompas voor positieve impact, beyond compliance. Tegen de stroom in, en juist daarom zijn deze bedrijven – klein én groot – wat mij betreft een toonbeeld van dapper leiderschap.

Tessa van Soest – Executive Director B Lab Benelux