In een spannende en inspirerende finale van de Bouw OntwerpChallenge 2024, georganiseerd door SMARTCirculair, is het studententeam van het Technova College in Ede uitgeroepen tot de winnaar. Het team triomfeerde met hun innovatieve en circulaire plan om zes flatgebouwen in Ede te voorzien van twee extra lagen appartementen.
Deze prestigieuze wedstrijd, die duurzaamheid en circulariteit in de bouwsector bevordert, bracht de meest veelbelovende ontwerpen en ideeën van studententeams uit het hele land samen. De jury was onder de indruk van het schaalbare en duurzame karakter van het winnende plan van het Technova College, dat niet alleen inspeelt op de woningnood, maar ook op de dringende behoefte aan circulaire bouwmethoden.
Circulair en Opschaalbaar Plan
Het winnende project van het Technova College richt zich op het optoppen van zes bestaande flatgebouwen in Ede met twee lagen betaalbare, energiezuinige appartementen. Het ontwerp maakt gebruik van biobased materialen en modulaire bouwtechnieken, wat niet alleen de ecologische voetafdruk vermindert, maar ook de kosten en bouwtijd optimaliseert. Deze benadering biedt een duurzame oplossing voor stedelijke verdichting en woningbouw, en kan als model dienen voor vergelijkbare projecten in andere steden.
Het plan omvat tevens geavanceerde energieoplossingen, zoals zonnepanelen en groene daken, die bijdragen aan de energie-efficiëntie en ecologische waarde van de gebouwen. Daarnaast adviseren de studenten een parkachtige biodiverse inrichting van het gebied. Door deze integrale aanpak wordt niet alleen de leefkwaliteit van de bewoners verbeterd, maar het bevorderd de sociale cohesie van de hele wijk.
Professionals
‘Je zou vergeten dat het studenten zijn, de studenten pitchten hun plan als professionals. Het Technova plan is tot in de puntjes uitgewerkt. De studenten hebben alles onderbouwd en ze het pitchen hun plan alsof ze dagelijks op het podium staan.’ Coen van Rooyen, jurylid haalbaar & opschaalbaar en directeur Woningbouwers NL.
12.000 optopwoningen in Gelderland
Voor de provincie Gelderland is optoppen een van de speerpunten om snel meer woningen te genereren de komende vier jaar. Het samenbrengen van gemeenten, woningbouwcorpotaties en studententeams in Gelderland zal komend schooljaar zorgen voor een palet aan lokale oplossingen van modulaire, betaalbare nieuwe woningen.
Gedeputeerde Wonen Dirk Vreugdenhil over de winnaars: “Deze kanjers van het Technova College hebben laten zien dat optoppen een fantastische kans is om woningbouw te versnellen, leefbaarheid te vergroten, duurzaamheid een boost te geven en ook nog eens heel mooi is om naar te kijken en in te wonen. Ze hebben dan ook niet voor niets de SMARTCirculair prijs gewonnen met hun ontwerp!”
Gelderland en Stichting SMARTCirculair roepen Gelderse scholen op om schooljaar 24-25 hun bouwkunde studententeams aan de slag te laten gaan met optoppen in de eigen omgeving.
Reacties van de Winnaars
“Wij zijn enorm trots op deze prestatie,” zei Silas, teamleider van het Technova College. “Ons doel was om een haalbaar en duurzaam plan te presenteren dat direct toegepast kan worden in de praktijk. Het is geweldig om te zien dat ons harde werk en onze visie worden erkend op zo’n hoog niveau.”
2e prijs voor Firda Leeuwarden
De Friese studenten waren ook uit op de hoofdprijs. En dat had zo maar gekund met hun innovatieve warmteopslag in ondergrondse holtes door voormalige gaswinning. Zij willen deze ruimtes benutten voor energie-seizoensopslag via persluchtcylinders.
De Firda studenten over hun energieconcept dat indruk maakte op de jury:
Door gebruik te maken van de gaswinningslocatie bij Surhuisterveen als een persluchtopslagfaciliteit, kunnen we niet alleen op een duurzame manier energie opslaan, maar ook actief bijdragen aan het beheersen van de gevolgen van eerdere gaswinning, met name op het gebied van seismische activiteit en veiligheid.
SMARTCirculair en de Toekomst van Duurzaam Bouwen
De SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge is een jaarlijks terugkerend evenement dat jonge talenten uitdaagt om innovatieve oplossingen te bedenken voor de bouwsector, met een sterke focus op duurzaamheid en circulariteit. Dit jaar lag de nadruk op opschaalbare projecten die een directe impact kunnen hebben op de bouwpraktijk en stedelijke ontwikkeling.
“We zijn verheugd om te zien hoe jonge talenten zoals het team van het Technova College bijdragen aan de toekomst van de bouwsector,” zei een woordvoerder van SMARTCirculair. “Hun circulaire benadering en innovatieve denken zijn precies wat we nodig hebben om de uitdagingen van vandaag en morgen aan te gaan. De creativiteit en het doorzettingsvermogen van deze studenten bieden hoop en inspiratie voor een duurzamere wereld.”
Over SMARTCirculair
SMARTCirculair is een toonaangevende organisatie die zich inzet voor de promotie van circulaire economie en duurzame bouwmethoden. Door middel van competities, workshops en educatieve programma’s inspireert SMARTCirculair de volgende generatie bouwprofessionals om innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen te ontwikkelen.