Duurzame initiatieven in de Nederlandse leersector maken kans op de nieuwe ´Sustainable Leather Award´. Voor het eerst worden hiermee leerinnovaties beloond met een positief effect op mensen, dieren en het milieu in ontwikkelingslanden. De prijs is in het leven geroepen door Hivos/Stop Kinderarbeid, SLEM, Shoestainable, VGS en MVO Nederland. Ondernemers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden. De prijs wordt uitgereikt op 1 oktober 2015.
De Nederlandse leersector ziet steeds meer initiatieven om de sector eerlijker en duurzamer te maken: diervriendelijke veeteelt, bestrijding van kinderarbeid, verbeterde werkomstandigheden, looimethodes met minder schadelijke chemicaliën, water-, energie- en zoutbesparing, recycling van (gebruikt) leer, biologisch afbreekbaar leer en meer.
Deze innovaties zijn hard nodig ook, want veel van het leer dat nu in de winkels ligt kan nog een stuk duurzamer. Achter een mooie leren schoen, tas of stoel gaat vaak nog een wereld van problemen schuil. Denk aan dierenleed, uitbuiting, kinderarbeid, watervervuiling, drinkwaterbesmetting, giflozingen, ontbossing en klimaatverandering.
“Duurzaamheid was in de leersector tot voor kort een nauwelijks gebruikte term”, vertelt Marja Baas, sectormanager Leer bij MVO Nederland. “Over textiel en bont heeft iedereen een mening, maar over duurzaam leer hoorde je weinig. De Sustainable Leather Award wil de pioniers belonen en modemerken, leerbedrijven, ontwerpers en retailers inspireren over te stappen op duurzaam en eerlijk gemaakt leer.”
Meedoen
Leerlooiers, designers, modemerken, winkeliers en andere ondernemers met een idee voor duurzaam leer kunnen zich vanaf vandaag aanmelden opmvonederland.nl/sustainable-leather-award. De inschrijving sluit op 31 mei 2015. Op de website omschrijven ondernemers hun initiatief. Alle inzendingen worden vervolgens beoordeeld op duurzame impact, ontwikkelingsfase, traceerbaarheid, bewustwording en potentie voor opschaling.
Uit de inzendingen die voldoen aan de criteria selecteert een vakjury drie ondernemers die hun idee mogen presenteren op het landelijke leersectorevenement van MVO Nederland, op 1 oktober 2015. Op dit evenement zullen de jury en het publiek gezamenlijk een winnaar aanwijzen. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 5.000.
Wie kan zich aanmelden?
Nederlandse ondernemers en ondernemingen van groot tot klein kunnen zich kandidaat stellen voor de prijs. Dat mag ook samen met een buitenlandse zakenpartner. Alle inzenders moeten 18 jaar of ouder zijn. Alle inzendingen moeten een positieve (in)directe impact hebben op de leerindustrie in ontwikkelingslanden.