Vanaf 20 augustus 2024 tot en met 7 oktober 2024 kunt u een subsidie aanvragen bij het Subsidieprogramma Verantwoord Ondernemen. Dit programma was eerder bekend onder de naam Social Sustainability Fund.

Sociale risico’s

Het Subsidieprogramma Verantwoord Ondernemen (SPVO) draagt bij aan sociale duurzaamheid in de productieketens van Nederlandse bedrijven. Nederlandse ondernemers weten niet altijd wat de risico’s in hun productieketen zijn of waar ze moeten beginnen om deze ingewikkelde problemen aan te pakken.

SPVO steunt daarom bedrijven die hun sociale risico’s in kaart willen brengen en willen verbeteren. Hierbij vormen de OESO-richtlijnen en de toekomstige Europese IMVO-wetgeving het toetsingskader. De doelen van SPVO zijn:

  • inkomens en lonen van werknemers en (kleine) producenten verbeteren;
  • kinderarbeid bestrijden;
  • arbeidsomstandigheden verbeteren.

Naamswijziging

De openstelling op 20 augustus is de eerste sinds de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) van toepassing is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zag in deze Europese IMVO due diligence wetgeving de kans om de naam van Social Sustainability Fund te veranderen in Subsidieprogramma Verantwoord Ondernemen.

Waarom? Deze nieuwe naam sluit beter aan op het doel van het programma, namelijk Nederlandse bedrijven steunen om sterker verantwoord te ondernemen, in partnerschap met hun toeleveranciers in productielanden en stakeholders (zoals vakbonden).

Prioriteit bij MKB-bedrijven.

In deze ronde werkt SPVO met 2 subsidieplafonds:

  • 1 subsidieplafond van ruim € 3 miljoen voor aanvragen van MKB-bedrijven die in 2023 of 2024 nog niet eerder subsidie hebben ontvangen uit het Social Sustainability Fund (SSF); en
  • 1 subsidieplafond van ruim € 1 miljoen voor de overige aanvragen.

Wat overblijft onder het eerste subsidieplafond stellen wij beschikbaar voor het tweede subsidieplafond en andersom.

Deze verdeling steunt vooral het MKB bij de verduurzaming van hun keten. Vaak heeft deze groep bedrijven minder middelen en personeel om de risico’s alleen aan te pakken. Daarnaast kunnen zoveel mogelijk verschillende ondernemingen gebruik maken van SPVO. MKB’s die niet eerder een subsidie hebben ontvangen uit het voormalige SSF-fonds, vallen namelijk onder het eerste, hogere subsidieplafond.

Projectperiode 3 jaar en first-come, first-served

De projectperiode van SPVO wordt ingekort naar 3 jaar. Dit was onder SSF 4 jaar. Dit betekent ook dat de inceptiefase (fase A) van het project niet langer dan 6 maanden mag duren. Zo blijft er genoeg tijd over voor de implementatiefase (fase B).

We baseren het Subsidieprogramma Verantwoord Ondernemen op het first come first served-principe.

Belangrijke deadlines SPVO

  • 20 augustus, 09:00 uur Nederlandse tijd – 7 oktober 2024, 15:00 uur Nederlandse tijd. Aanvraagronde op basis van first come first served.
  • 9 september, 15:00 uur Nederlandse tijd. Deadline voor het indienen van de verplichte quickscan.

Meer informatie