Dream Team ‘Space Oasis Delft’ heeft een maandorp ontworpen voor 150+ inwoners. De woningen maken gebruik van biomimicry, bevatten een zelfvoorzienende biosfeer en simuleren zowel het dag-en-nachtritme als seizoenen. Slimme ontwerpkeuzes garanderen naast de veiligheid ook het mentale welzijn van bewoners.

Ovenvogels en zeeschelpen

Het dorp bestaat uit ‘habitats’ voor 8 personen, elk met een eigen stralingsschild. Het ontwerp van deze habitats is deels geïnspireerd door de natuur. Voor de vorm van het stralingsschild keek het team bijvoorbeeld naar het nest van de rosse ovenvogel. De interne bouwwerken hebben de vorm van een wenteltrap, gebaseerd op spiraalvormige zeeschelpen. Deze vorm is zelfdragend, wat zorgt voor extra stabiliteit.

Het vervoeren van bouwmateriaal naar de maan is complex en duur. Daarom dacht het team na over het gebruik van aanwezige materialen op de maan. Zo kozen ze ervoor om maanregoliet te verwerken in de stralingsschilden. Daarnaast vormt elk habitat een zelfvoorzienend ecosysteem, waardoor minder bevoorradingsmissies vanaf de aarde nodig zijn.

Een waterval in slow motion

Een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp was dat de bewoners niet alleen overleven op de maan, maar ook genieten van hun unieke omstandigheden. De biosfeer met haar planten helpt hierbij, en daarnaast simuleert een projectiescherm de aardse dag-nacht cyclus en seizoenen. De spiraalvorm van de constructie zorgt dat bewoners elkaar blijven ontmoeten wanneer zij bewegen binnen de habitat.

In het ontwerp zijn ook speelse elementen verwerkt, zoals een waterval waarvan de druppels zes keer zo langzaam naar beneden vallen dan op aarde vanwege de lage zwaartekracht. Maar deze speelse oplossing heeft ook een praktische functie: de waterval bevochtigt de planten in de habitat. Hiermee bestrijdt deze ook de eentonigheid van de leefruimtes door hen groen te houden en zo een natuurlijke leefomgeving te creëren voor de bewoners.

Internationale competitie

Met dit ontwerp doet het team mee aan de International Architecture and Innovation Competition georganiseerd door de Jacques Rougerie Foundation. Het team hoopt op te vallen in de wedstrijd met een sterke technische en wetenschappelijke basis en zo de hoofdprijs van €10.000 te winnen. De wedstrijd is open voor zowel individuen als groepen, en zowel studenten als professionals.

Marit Vegt, Teammanager Space Oasis Delft, vertelt: “Als het eerste team van Space Oasis Delft was het belangrijk om een basis te creëren voor zowel ons huidige team als onze opvolgers. Het is zo mooi om te zien hoe verschillende perspectieven en disciplines samenkomen in ons project. Er is genoeg ruimte voor nieuwe inzichten en creativiteit binnen ons team.”