Hoogleraar Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute, en Marjolein Demmers, directeur van het duurzaamheidprogramma van DHV, verzorgden de officiële aftrap. Demmers, tevens juryvoorzitter, reikte de studenten de methodiek van The Natural Step aan. Deze methodiek bood de studenten concrete tools om hun visie te ontwikkelen rondom de thema’s energie, mobiliteit en ‘greening the campus’.
Studenten bouwen aan toekomst Utrecht Science Park
In een tijdsbestek van vijf uur ontwikkelden de studenten hun visies. Door zowel economische, sociale als technisch-wetenschappelijke achtergronden samen te brengen in één team, ontstond een unieke kennisoverdracht met als resultaat nieuwe gezichtspunten. De drie beste voorstellen werden ’s avonds tijdens een bijeenkomst in het Universiteitsmuseum Utrecht door de Gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht gezamenlijk geadopteerd. Deze studenten gaan de komende maanden het voorstel uitwerken tot een concrete businesscase met hulp van de drie organisaties. De winnende teams zijn ook uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het hoofdkantoor van DHV, waar zij samen met professionals gaan sparren over de verdere ontwikkeling van hun voorstellen. Het beste team gaat bovendien op bezoek bij de Universiteit van Edinburgh die duurzaamheid als integraal onderdeel van haar strategie heeft gemaakt.
Sustainable Marketplace
Ook op de Sustainable Marketplace werden toekomstvisies ontwikkeld. In de drukbezochte workshops werd stevig gediscussieerd over de uitdagingen op het gebied van mobiliteit in de regio, duurzame oplossingen in het Stationsgebied en hoe we slimmer kunnen samenwerken in de Triple Helix (bedrijfsleven, lokale overheden en kennisinstellingen) om een duurzame regio Utrecht te kunnen realiseren.
Reset the Future
In het Universiteitsmuseum Utrecht openden prof. dr. Jacqueline Cramer, prof. dr. Herman Wijffels en prof. ir. Klaas van Egmond de tentoonstelling ‘Reset the Future’. Kinderen komen hier op een toegankelijke wijze in aanraking met vraagstukken rondom energie- en voedselvoorziening, waterverbruik en mobiliteit. Via een interactieve game ontwerpen kinderen hun eigen toekomst en ervaren ze wat hun keuzes te maken hebben met vernielde oerwouden, verspilde energie en vervuilende auto’s.
Voorleesactie Mr Finney
Hogeschool Utrecht heeft meer duurzame initiatieven georganiseerd op 11 november. Zo nam een groot aantal studenten samen met Geri Bonhof, voorzitter College van Bestuur, deel aan de landelijke voorleesactie Mr Finney door op hun stageschool voor te lezen uit het boek ‘Mr Finney en de andere kant van het water’ van Laurentien van Oranje en Sieb Posthuma. Aansluitend gingen de voorlezers met kinderen in gesprek over hoe we op een duurzame manier met de aarde om kunnen gaan.
Samenwerking
De Dag van de Duurzaamheid in Utrecht werd mogelijk gemaakt door: DHV, Gemeente Utrecht, Hogeschool Utrecht, Provincie Utrecht, Universiteit Utrecht, Universiteitsmuseum Utrecht, Utrecht Science Park en het Utrecht Sustainability Institute.