Met de afvalscan biedt Gom bedrijven die duurzame oplossingen voor hun afval zoeken de helpende hand. De innovatieve scan geeft bedrijven inzicht in de afvalstromen en levert een advies op over hoe afval optimaal te scheiden en af te voeren is. Voor de scan is Gom een samenwerking aangegaan met afvalverwerkingsbedrijf Milieu Service Nederland. De eerste scan is al achter de rug: het AFAS Circustheater in Scheveningen kreeg de – verrassende – primeur.
De afvalscan is er gekomen op initiatief van Gom zelf. ‘Het is niet zo dat al onze klanten bewust aandringen op een betere afvalscheiding. Maar het milieu schiet er niets mee op als iedereen maar op elkaar blijft wachten om initiatieven te nemen. Iemand moet het goede voorbeeld geven. Laat Gom dat dan zijn’, zegt Ad van Poppel, directeur Kwaliteit bij Gom.
In vier stappen zet de afvalscan bedrijven op het spoor van een milieuvriendelijke afvalverwerking. Het traject begint met een inventarisatie van de huidige afvalstromen en de wijze van verwerking. Die gegevens worden gebenchmarkt met vergelijkbare bedrijven in de markt. Daaruit rolt een praktisch advies over het scheiden van afvalstromen, met als doel aparte verwerking mogelijk te maken. Vervolgens worden bedrijven geïnformeerd over de te behalen besparing op CO2-uitstoot, gekoppeld aan financiële cijfers.
Zero waste
De expertise voor de scan is afkomstig van afvalverwerker Milieu Service Nederland. Warner Veldhuis, salesmanager Grootzakelijk: ‘Het doel van de scan is om de hoeveelheid restafval zoveel mogelijk te verminderen. Restafval is de meest vervuilende afvalstroom die er is, omdat het alleen maar kan worden verbrand en dat is nu net wat je niet wilt. We streven daarom naar zero waste. Recyclen kan wel met afvalstromen als papier en karton, glas, restafval van de horeca en PMD-afval, de afkorting voor plastic, metalen en drinkpakken.’ Voor het recyclen van plastic bouwt Milieu Service Nederland momenteel samen met de TU Delft een innovatieve fabriek in de Amsterdamse haven.
Multifunctionele afvalcontainers
Afval bij de bron scheiden is mogelijk met zogenaamde MAC’s, Multi Afval Containers. Ook bestaat er inmiddels een compacte minipers om de hoeveelheid afval – en daarmee het aantal transportbewegingen – te verminderen. Het AFAS Circustheater is de eerste opdrachtgever van Gom waar de afvalscan is ingezet. ‘Het leverde verrassende uitkomsten op’, zegt Hoofd Facilitaire Zaken Martijn Witte. ‘Waar we nu geld kwijt zijn voor het afvoeren van keukenafval en etensresten, blijkt dat we die ‘swill’ ook kunnen composteren. En als we erin slagen karton in balen aan te bieden, brengt die afvalstroom zelfs geld op.’ Met name plastic is in het AFAS Circustheater een grote afvalstroom. Witte: ‘Maar om dat te scheiden, zijn we ook afhankelijk van onze gasten. Die moeten we zover zien te krijgen dat ze het afval in de juiste bak gooien.’
Afval scheiden doe je samen
Het stimuleren van medewerkers en gasten om afval te gaan scheiden zit in het vervolgtraject ná de afvalscan. Het is aan de opdrachtgever om te besluiten aan de slag te gaan met de adviezen uit het rapport. Het creëren van bewustwording en het stimuleren van gebouwgebruikers om afval te scheiden is hier onderdeel van. Een kant en klaar draaiboek met ondersteunende communicatiecampagne is hiervoor beschikbaar.
De inzet van de scan is overigens niet beperkt tot klanten van Gom of Milieu Service Nederland. Opdrachtgevers voor de scan zijn ook niet verplicht van afvalverwerker te switchen. Ad van Poppel: ‘We verwachten dat bedrijven die overstappen op een andere manier van afval verwerken wellicht ook financiële besparingen kunnen realiseren. Financieel voordeel zal voor de meesten echter geen drijfveer zijn, dat zullen eerder milieudoelstellingen zijn.’