Na maandenlang regen klinkt het misschien een beetje raar, maar er is watertekort. Een drinkwateraansluiting voor bedrijven is niet meer vanzelfsprekend. In meerdere regio’s krijgen bedrijven nu al geen nieuwe drinkwateraansluiting. En voor 2030 speelt dit probleem in bijna heel Nederland. Hoogste tijd om in te grijpen voordat dit net zo’n knelpunt wordt als de afnemende beschikbaarheid van elektriciteit vanwege netcongestie.
Van wateroverlast naar watertekort
We hebben in Nederland genoeg water. Sterker nog: afgelopen maanden was het juist regelmatig een uitdaging om wateroverlast tegen te gaan na hevige regenval. Het aanwezige water is alleen niet allemaal direct bruikbaar als drinkwater. Daarvoor is vaak eerst zuivering nodig. Gelukkig is drinkwaterkwaliteit lang niet altijd nodig. Het doorspoelen van toiletten kan bijvoorbeeld ook met regenwater.
Geen wateraansluiting voor bedrijven
In regio’s met watertekort sluiten de waterbedrijven kleinverbruikers nog aan (zoals woningen en bedrijven met een beperkt verbruik). Bij grootverbruikers (vanaf circa 6 m3 per uur) wordt getoetst of drinkwaterlevering noodzakelijk en mogelijk is. Zo zal een zorgorganisatie sneller een aansluiting krijgen dan bijvoorbeeld een carwash. Zorg heeft een maatschappelijke functie waarbij schoon drinkwater essentieel is. Die carwash is luxe en hier zijn alternatieven zoals gebruik van regenwater mogelijk.
Water te goedkoop
Een knelpunt is dat water te goedkoop is. Daarom verdienen maatregelen om water te besparen of bijvoorbeeld regenwater te gebruiken, zich niet snel terug. In landen waar water duurder is, zoals in België, wordt veel meer gebruik gemaakt van regenwater. Toch ontkomen we er niet aan om anders om te gaan met water. Anders zitten bedrijven straks zonder.
Oplossingen op bedrijventerreinen
Het watertekort als individueel bedrijf oplossen is lastig. Op het niveau van bedrijventerreinen is juist veel mogelijk. Zo kunnen we schoon regenwater opvangen en opslaan in buffers, zodat het water gebruikt kan worden als er tekorten zijn. Ook kunnen bedrijven samen lokaal het afvalwater zuiveren. Er liggen helemaal mooie kansen als bijvoorbeeld de riolering of bestrating op een bedrijventerreinen wordt aangepakt. De straten liggen dan open en dat biedt veel kansen voor opslag en slimme systemen.
Stefan Romijn, Adviseur duurzaam en klimaatneutraal ondernemen bij Stichting Stimular