De Europese CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), de vraag om MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen), en de roep om transparantie in de keten: er komt nogal wat af op bedrijven. Ook bedrijven die nu nog niet CSRD-plichtig zijn, krijgen wél te maken met klantvragen hierover. Hoe helpt de MVO Prestatieladder om hierbij één gedegen methode toe te passen? Stan Jansen, auditor MVO Prestatieladder bij Kiwa, legt het uit.
Essentiële onderdelen van CSRD, MVI en ketenverantwoordelijkheid
Of het nu gaat om aanbestedingen, regelgeving of intrinsieke motivatie, de benodigde informatie kent een aantal terugkerende onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan de dubbele materialiteitsanalyse, dialogen met stakeholders en ketenverantwoordelijkheid.
Door deze onderwerpen te bundelen in één systeem, is het eenvoudiger om aan alle ontwikkelingen te voldoen.
Plan – Do – Check – Act
Veel organisaties werken al volgens de PDCA-cyclus: Plan – Do – Check – Act. Dit helpt om de organisatie richting te geven en bij te sturen waar nodig. Hiervoor is vaak een formeel managementsysteem ingericht: een manier om een beleid en doelstellingen vast te stellen, en de processen om die doelstellingen te bereiken. Ook hebben de meeste organisaties ervaring opgedaan met het extern laten beoordelen van hun toepassing van de management-systeemnormen.
Continue verbetering met ISO 9001
De meest voorkomende norm hiervoor is ISO 9001, een internationale norm voor kwaliteitsmanagement. Sinds de eerste publicatie van ISO 9001 in 1987 is een grote diversiteit aan normen ontwikkeld voor uiteenlopende onderwerpen. Denk aan informatiebeveiliging, veilig en gezond werken, en ook milieumanagement. De kern van al deze normen is continue verbetering van de prestaties op het specifieke onderwerp.
Extern laten toetsen
Veel organisaties willen deze normen niet alleen toepassen, maar de juistheid van hun interpretatie ook extern laten toetsen door certificatie-instellingen. Een externe auditor licht dan minimaal 1 x per jaar de organisatie-processen door.
Deze externe auditor voert interviews, beoordeelt documenten en bezoekt projectlocaties en/of de productieomgeving. Hier komt altijd wel een mogelijkheid tot verbetering uit. Ook ontvangt de organisatie een certificaat voor elke correct toegepaste norm. Dit leidt al snel tot een veelheid aan certificaten.
Van diversiteit aan normen naar één gebundelde norm voor duurzaamheid
Om alle normen rondom duurzaamheid te bundelen, is de MVO Prestatieladder ontwikkeld. Deze is gebaseerd op ISO 26000. Het doel? Het managementsysteem zo inrichten dat het past bij de maatschappelijke rol van de organisatie.
Dialogen met stakeholders
Een belangrijk onderwerp van de CSRD en veel duurzaamheidsrapportages is de dialoog met stakeholders. De MVO Prestatieladder stelt als eisen dat de organisatie intensief met haar stakeholders communiceert, en uit deze communicatie de meest belangrijke onderwerpen voor haar stakeholders destilleert in een materialiteitsanalyse. Op de materiële MVO-thema’s wordt zij vervolgens getoetst door de certificatie-instelling.
Transparantie
Andere belangrijke onderwerpen in de MVO Prestatieladder zijn compliance monitoring en een openbare duurzaamheidsrapportage, ook wel MVO-verslag genoemd. Van alle MVO Prestatieladder certificaathouders kunt u een uitgebreid MVO-verslag op haar eigen website vinden. Ook branchevergelijkingen en duurzame inkoopcriteria komen terug in de eisen.
Koppeling met de ESRS
De thema’s in de MVO Prestatieladder zijn gekoppeld aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), waardoor certificaathouders al worden aangespoord om zoveel mogelijk volgens de CSRD te rapporteren.
Rapporteren over de waardeketen
Het zal even wennen zijn voor de meeste organisaties om naast over de eigen prestaties ook over de waardeketen te rapporteren. Dan helpt het om een gedegen MVO-managementsysteem te hebben, want hierin spelen compliance-, risico- en stakeholdermanagement een cruciale rol. Hiermee bent u in feite al ver op weg richting de transparantie zoals de CSRD dat verlangt.
Betrouwbaarheid informatie geborgd
Daarnaast borgt het MVO-managementsysteem de betrouwbaarheid van de gerapporteerde informatie. Door de evaluatie van interne prestaties en controle van externe aanbieders, heeft de organisatie een beter beeld waar de risico’s en mogelijke non-compliance liggen.
Klaar voor toekomstige regelgeving
Parallel aan de verplichte rapportage brengt ook de toekomstige Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) nogal wat te weeg. De span of control van de organisatie wordt hiermee aanzienlijk uitgebreid. Ook dit komt aan bod in de MVO Prestatieladder.
Stan Jansen, Manager certificering duurzaamheid & circulariteit bij Kiwa Nederland
Meer weten over de MVO Prestatieladder? Ontdek meer in het artikel ‘5 redenen om de MVO Prestatieladder in te zetten’.