Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft met meer dan 70 bedrijven en milieuorganisaties de deal gesloten 20 procent minder plastic te gebruiken, meer plastic opnieuw te gebruiken en al het nieuwe plastic voor 100 procent recyclebaar te laten zijn. Op die manier gaan we beter met onze grondstoffen om en belasten we het milieu minder.

Van Veldhoven en de deelnemende partijen – zoals levensmiddelenbedrijven, supermarkten, festivals, cateraars, producenten, verpakkers en milieu-organisaties – ondertekenen donderdag het Plastic Pact.

Een oplosbaar probleem

Van Veldhoven: “Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic. Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen. Zo gaan we zuiniger met onze grondstoffen om – goed voor het terugdringen van CO2 en goed voor het klimaat! – en bestrijden we verspilling en de plasticsoep omdat er uiteindelijk minder plastic in het milieu belandt.”

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: “De winst van dit pact is dat er zo breed wordt samen gewerkt. Van verpakker tot producent en van supermarkt tot afvalverwerker: de hele keten pakt het probleem nu samen op. Die samenwerking is essentieel om tot afvalstromen te komen die kleiner en beter te recyclen zijn én die ook daadwerkelijk worden hergebruikt in nieuwe verpakkingen. Daarnaast blijft ook wetgeving hard nodig om de ambitie hoog te houden en andere problemen met plastic aan te pakken, zoals zwerfafval en de plasticsoep. Wij zien het pact als een goede aanvulling hierop.”

Plastic Pact

De deelnemers aan het Plastic Pact committeren zich aan de volgende vier doelstellingen voor het jaar 2025:

1. Plastic producten en verpakkingen zijn gemaakt van 100 procent recyclebaar plastic.

2. In 2025 gebruiken we 20 procent minder plastic dan in 2017.

3. Minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen die in Nederland in de prullenbak belandt, wordt gerecycled zonder verlies van kwaliteit.

4. Alle eenmalig te gebruiken plastic spullen die op de markt komen, zullen moeten bestaan uit minimaal 35 procent plastic dat gerecycled is.

Van Veldhoven omarmde al eerder de Europese ambitie om al in 2021 een einde te maken aan plastic bordjes, rietjes, roer- en wattenstaafjes voor eenmalig gebruik. Dit Pact gaat echter verder: het omvat alle eenmalige plastic producten en verpakkingen en veel bedrijven die meedoen.

Eerdere afspraken plastic flesjes

In 2018 maakte Van Veldhoven al afspraken met het verpakkend bedrijfsleven over plastic flesjes. Najaar 2020 zitten er 70 tot 90 procent minder plastic flesjes in het zwerfafval en wordt 90 procent van de kleine flessen gerecycled. Als onverhoopt die doelen niet gehaald zouden zijn, zal in het voorjaar van 2021 statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes. Voor de aanpak van plastic zwerfvuil in rivieren trekt het ministerie 5 miljoen euro uit.

Beter omgaan met grondstoffen

Het kabinet wil in 2030 de helft minder grondstoffen gebruiken door beter om te gaan met de materialen die we al hebben. Het uiteindelijke doel is om in 2050 een volledig circulaire economie tot stand te brengen. Onlangs is het Uitvoeringsprogramma circulaire economie gepresenteerd. Dat programma staat bol van de kansrijke projecten, veelbelovende activiteiten en goede voorbeelden. Vijf sectoren krijgen extra aandacht: biomassa en voedsel, kunststoffen (zoals plastic), maakindustrie, bouw en consumptiegoederen.

Internationale aanpak

Het plastic vraagstuk speelt wereldwijd. In april organiseert Van Veldhoven daarom een Europese Plastic Summit om bewindslieden van andere landen dezelfde stappen te laten zetten en om onnodige belemmeringen in de EU-regelgeving op te sporen. Ook voor het internationale Platform for Accelerating the Circular Economy – dat binnenkort naar Nederland verhuist – is plastic een prioriteit.

Ondertekenaars

Deze bedrijven ondertekenen het Plastic Pact NL  en werken gezamenlijk aan de doelstelling: 20% minder plastic in 2025 en meer recycling en duurzame alternatieven.

1. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat

Plastics Toepassende Bedrijven: bedrijven die hetzij plastics toepassen in consumptiegoederen of verpakkingen, zoals producenten in de voedsel- en drinkwarensector en verpakkers, dan wel deze gebruiken in hun bedrijfsvoering, zoals retailers, horeca ondernemingen, logistieke dienstverleners, cateraars, festivalorganisatoren:

2. Friesland Campina Nederland B.V.
3. Unilever Nederland B.V.
4. Nestlé Nederland B.V.
5. Vrumona B.V.
6. Coca-Cola European Partners Nederland B.V.
7. Heineken Nederland Commercie
8. Koninklijke Grolsch N.V.
9. Inbev Nederland N.V.
10. Albert Heijn B.V.
11. Jumbo Supermarkten B.V.
12. Lidl Nederland GmbH
13. Aldi Inkoop B.V.
14. Ekoplaza Franchise B.V.
15. C.I.V. Superunie B.V.1
16. Plus Retail B.V.
17. Vomar Voordeelmarkt B.V.
18. HEMA B.V.
19. Sodexo B.V.
20. ISS Catering Services
21. Starbucks Coffee Netherlands B.V.
22. McDonald’s Nederland B.V.
23. NS Stations B.V.
24. Pathé Theatres B.V.
25. Mojo Concerts B.V.
26. Air Events
27. Apenkooi
28. Stichting Vierdaagsefeesten
29. Coöperatie Royal FloraHolland U.A.
30. Hordijk Spuitgietverpakkingen B.V.
31. Hordijk Verpakkingsindustrie Zaandam B.V.
32. PaCombi Group B.V.
33. Oerlemans Packaging
34. A TOP B.V.
35. Haval Disposables B.V.
36. PolyStyreneLoop B.V.,
37. Gampet Plastics B.V. (handelend onder de naam Save Plastics)
38. Koninklijke Philips N.V.

Plastics Producerende Bedrijven: producenten van primaire, biobased en gerecyclede plastic materialen werkzaam in de chemie, in de (fossiele en biobased) plastics industrie en/of in de afval- en recyclingindustrie:

39. Indorama Ventures Europe B.V.
40. Total Corbion PLA B.V.
41. Purac Biochem BV (Corbion)
42. Ioniqa Technologies B.V.
43. Cumapol B.V.
44. Morssinkhof Plastics Heerenveen B.V.
45. QCP B.V.
46. Veolia Nederland B.V.
47. Kunststof Recycling Van Werven B.V.
48. 4PET Recycling
49. Wellman International Ltd, handelend onder de naam Wellman Recycling
50. Renewi Nederland B.V.
51. SUEZ Recycling & Recovery Netherlands B.V.
52. Attero B.V.
53. Afvalsturing Friesland N.V.
54. Kunststoffen Sorteer Installatie B.V.
55. HVC Group N.V.

Overige Partijen: organisaties die vanwege de aard van hun werkzaamheden, niet zelfstandig kunnen voldoen aan de monitoringsvereisten van het Plastic Pact, maar wel in het netwerk van het Plastic Pact een belangrijke bijdrage kunnen en willen leveren:

56. Stichting Natuur & Milieu
57. Stichting MVO Nederland
58. A New Zero
59. Plastic Whale
60. Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP)
61. TNO
62. CLICK-NL, TKI Topsector Creatieve Industrie (CIRCO)
63. Stichting Polymer Science Park
64. Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK)
65. NRK Recycling
66. NRK Verpakkingen
67. Vereniging Afvalbedrijven (VA)
68. BRBS Recycling
69. Coöperatie Green Events Nederland UA
70. ABN-AMRO
71. ASN Bank
72. Filigrade Sustainable Watermarks B.V.
73. Obbotec B.V.
74. Stichting Holland Circular Hotspot
75. NS Groep N.V.

Download de lijst met ondertekenaars (pdf)

Download de kamerbrief over het Plastic Pact NL (pdf)