Duurzaamheid staat steeds hoger op de agenda van veel bedrijven. Maar hoe pak je het aan als je je verantwoordelijkheden wil nemen op het gebied van verduurzaming? Waar begin je? Een eerste en belangrijke stap in verduurzaming is het verkrijgen van inzicht in je CO₂-footprint, stelt Sophie Wijnen, adviseur duurzaamheid bij Vermetten. Dat helpt je effectieve maatregelen te nemen. Bovendien levert inzicht in je CO₂-footprint je méér op.

Veel bedrijven die willen verduurzamen, hebben hun uitstoot nog niet volledig in kaart. Toch is dit essentieel om strategische keuzes te maken, legt Sophie uit. “Zonder inzicht weet je niet hoe je er nu voor staat. En begrijp je dus ook niet waar je de meeste impact kunt maken. Een maatregel zoals de verwarming een graad lager zetten is natuurlijk goed, maar als bijvoorbeeld 70% van je uitstoot uit transport komt, moet je juist dáár de focus op leggen.”

Scope 1, scope 2 en scope 3

De CO₂-footprint van een organisatie omvat alle broeikasgasemissies die de bedrijfsactiviteiten direct én indirect veroorzaken. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen drie niveaus, oftewel scopes:

  • Scope 1: directe uitstoot door eigen bedrijfsactiviteiten, zoals gasverbruik en brandstof voor bedrijfsvoertuigen.
  • Scope 2: indirecte uitstoot door ingekochte energie, zoals elektriciteit.
  • Scope 3: indirecte uitstoot binnen de hele keten, bijvoorbeeld door leveranciers, transport en het gebruik van verkochte producten.

“Scope 1 en 2 zijn relatief eenvoudig te berekenen op basis van eigen data”, licht Sophie toe. “Bijvoorbeeld uit je energierekening en tankpassen. Maar scope 3 is wat complexer. Daarvoor ben je afhankelijk van data van leveranciers en ketenpartners. Toch zit hier vaak meer dan 70% van de totale uitstoot van een organisatie. Het is dus extra belangrijk om óók scope 3 goed in beeld te krijgen.”

Meer groene winst

Behalve effectieve maatregelen om je negatieve impact op het milieu te minimaliseren, levert inzicht in je CO₂-uitstoot je veel meer op. Zo is het in steeds meer gevallen een voorwaarde voor samenwerking. Grote bedrijven vragen hun leveranciers om emissiegegevens, en een gebrek aan inzicht kan betekenen dat een klant voor een concurrent kiest. “Steeds vaker zien we dat organisaties deals mislopen omdat ze geen CO₂-data kunnen leveren. Het is daarmee niet alleen een duurzaamheidskwestie, maar ook steeds vaker een zakelijke noodzaak.”

Andere voordelen van een duidelijk beeld van je CO₂-uitstoot zijn:

  • kostenbesparing door gerichte reductiemaatregelen;
  • voorsprong op toekomstige wetgeving en rapportageverplichtingen;
  • aantrekkelijkheid voor samenwerkingspartners, investeerders en financiers;
  • sterkere positionering als duurzame werkgever;
  • in veel gevallen een hogere bedrijfswaarde.

Hoe begin je met het meten van je CO₂-footprint?

Voor bedrijven die aan de slag willen met hun CO₂-footprint, raadt Sophie aan om gewoon te beginnen. “Het hoeft niet perfect te zijn. Start met de data die je hebt en bouw het stap voor stap uit. Het is een proces waarbij je steeds meer inzicht krijgt en steeds beter kunt sturen.”
Daarnaast is samenwerking een sleutel tot succes. “Je hoeft het niet alleen te doen. Ga in gesprek met je leveranciers, collega-bedrijven en andere ketenpartners. Stel vragen. Laat je inspireren. Creëer een beweging. Onderzoek wat je samen kan doen. Kleine aanpassingen, zoals het verminderen van verpakkingsmateriaal of efficiënter transport, kunnen samen een groot effect hebben.”

CO₂-reductie als strategische kans

Aan de slag gaan met het meten van CO₂-uitstoot is niet alleen nuttig, maar biedt ook kansen. “Duurzaamheid wordt vaak als moeilijk of negatief gepresenteerd, maar het kan juist heel motiverend werken en veel energie geven”, zegt Sophie.

“Als adviseur kom ik veel bij klanten over de vloer en in de praktijk zie ik dat er tijdens de brainstormsessies vaak een spelelement ontstaat. Hoe kunnen we samen uitstoot verminderen én tegelijk ons bedrijf versterken? Dat enthousiasme, samen werken aan een belangrijk doel, maakt het juist heel leuk. In veel gevallen levert het dus méér op dan alleen verduurzaming. Het kan ook bijdragen aan een sterkere bedrijfsvoering, kostenbesparing of een hogere betrokkenheid van medewerkers.”

“Je krijgt inzicht, bespaart kosten, wordt aantrekkelijker als werkgever en bent voorbereid op toekomstige regelgeving”, zegt Sophie tot slot. “Iedere organisatie die toekomstbestendig wil blijven, zou hiermee aan de slag moeten.”

Sophie Wijnen, adviseur duurzaamheid bij Vermetten | accountants en adviseurs